Početna strana > Hronika > Srbi sa severa KiM: Republika Srpska je za nas više „Pijemont srpstva“ nego Srbija
Hronika

Srbi sa severa KiM: Republika Srpska je za nas više „Pijemont srpstva“ nego Srbija

PDF Štampa El. pošta
sreda, 30. oktobar 2013.

BEOGRAD - Srbi iz četiri opštine sa severa Kosova više doživljavaju Republiku Srpsku kao "Pijemont srpstva" nego Srbiju, pokazalo je istraživanje koje sproveo Forum za etničke odnose i Centar za razvoj zajednica iz Kosovske Mitrovice.

Prema ovom istraživanju, koje je sprovedeno u septembru, a predstavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu, 45 odsto Srba sa područja te četiri opštine neće izaći na izbore na Kosovu i Metohiji, zakazane za 3. novembar, 24 odsto još razmišlja da li da izađe i za koga da glasa, njih 9,4 odsto precrtaće listić na izborima, dok se samo 18 odsto Srba izjasnilo da će izaći na izbore.

Koordinator Foruma za etničke odnose Nenad Đurđević rekao je da je poziv na bojkot izbora veoma jak i dominantan na severu Kosova, dodavši da lista "Srpska" ne povezuje Srbe, već ih deli.

Iz Foruma su saopštili da 40 odsto građana nije pročitalo Briselski sporazum i da su zbunjeni njegovim značenjem.

Ovo istraživanje je pokazalo da su etnička mobilizacija, strah za bezbednost i strah od gubitka posla razlozi za bojkot izbora, upozoravaju iz Foruma za etničke odnose.

Iz Foruma napominju da malo ljudi u Srbiji zna kakvo je stanje na Kosovu, navodeći da u pokrajini postoje tri odvojene realnosti – realnost na severu Kosova, realnost centralnog Kosova i treća realnost je ona koju plasiraju albanski mediji.

(Srna)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner