Početna strana > Hronika > Srbi sa Kosmeta: Boris Tadić da zatraži povlačenje odluka o priznavanju Kosova
Hronika

Srbi sa Kosmeta: Boris Tadić da zatraži povlačenje odluka o priznavanju Kosova

PDF Štampa El. pošta
sreda, 29. decembar 2010.

Skupština zajednice opština Kosova i Metohije od pravosudnih organa Srbije zahteva da organizuju suđenje premijeru samoproklamovane republike Kosovo i Metohija u ostavci Hašimu Tačiju, jer "Euleks nije za to sposoban što je potvrdio obustavljanjem istrage povodom ubistva srpske dece u Goraždevcu i oslobađajuće presude protiv lica koje je podmetnulo bombu pod autobus `Niš ekspresa` kod Podujeva".

Delegati Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije, koji su na današnjoj sednici razmatrali izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o umešanosti Hašima Tačija u trgovinu ljudskim organima na Kosmetu, očekuju da vlast u Beogradu stopira pregovore sa Prištinom, jer je besmisleno razgovarati sa Tačijem, "koji će, ako se dokaže da je kriv, biti u zatvoru i nije mu mesto za pregovaračkim stolom".

Istovremeno zahteva se da vlast u Beogradu istraži odgovornost i ostalih albanskih političkih prvaka odgovornih za etničko čišćenje i progon više od 220.000 Srba.

Skupština zajednice opština Kosova i Metohije veruje da će ovaj izveštaj sprečiti "predsednika Srbije Borisa Tadića da se posle Bošnjaka i Hrvata izvini i Albancima za navodno etničko nasilje Srba".

"U skladu s tim Boris Tadić treba da zatraži od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije da povuku svoje odluke", navodi se u zaključcima sa sednice.

Na sednici je ocenjeno da su protekli izbori na Kosmetu "pokazali dvoličnost režima Borisa Tadića u politici prema Kosmetu".

"Angažovanje ministra za Kosovo i Metohiju za jedinstvenu srpsku listu je nesumnjivo. Takvog angažovanja nije bilo na severu Kosmeta i zato Srbi nisu izašli na izbore. Očita je strategija Borisa Tadića da Kosovo i Metohiju podeli i da Srbiji pripadne prostor severno od Ibra, odnosno tri odsto teritorije južne pokrajine. To je protivno Ustavu na čije se poštovanje predsednik zakleo", navodi se u zaključku sednice.

Delegati Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije zaključili su da samo "odlazak tzv. proevropske vlasti i pun oslonac na Rusiju može da vrati južnu srpsku pokrajinu svojoj matici. Nepriznavanjem kosovskih izbora, za razliku od srpskih vlasti, Rusija je pokazala kako se treba boriti za Kosovo i Metohiju".

(Vesti)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner