Početna strana > Hronika > Srbi iz Melburna: Hapse nas jer dok navijamo za Novaka volimo i braću Ruse
Hronika

Srbi iz Melburna: Hapse nas jer dok navijamo za Novaka volimo i braću Ruse

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. januar 2023.

Članovi srpsko-ruske zajednice „Noćni Vukovi“ u Melburnu proživeli su torturu od obezbeđenja i policije na Australijan openu zbog isticanja ruskih zastava ispred Rod Lejver Arene. Boban Šibić, predstavnik organizacije priveden je u policijske prostorije, a nakon što je pušten oglasio se za Sputnjik.

Iako je u Australiji prošla ponoć Boban Šibić nije planirao da spava, jer je bio na vezi sa Moskvom i Rusijom i prepričavao šta mu se dogodilo prethodnog dana.

Novak Đoković, najbolji srpski teniser savladao je Rusa Andreja Rubljova u polufinalu Australijan opena, a potom su se srpski navijači okupili ispred Rod Lejver Arene kako bi proslavili trijumf, a dominirale su srpske i ruske zastave.

Glavna ideja da se slavi uz srpske i ruske zastave potekla je od predstavnika „Noćnih Vukova“ u Melburnu Bobana Šibića, a namera je bila da se pruži podrška, kako Novaku tako i Andreju koji je teniser iz bratske nam zemlje.

Stvari su se pak otrgle kontroli, jer su obezbeđenje i policija nasrnuli na navijače.

„Hapsili su nas, terali u pritvor samo zato što smo izneli zastave Rusije i zastave sa likom Vladimira Putina. Mi smo otišli na meč jer su predstavnici 'Noćnih Vukova' iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske apelovali da pružimo podršku bratskom ruskom narodu“, ističe Boban na početku razgovora za Sputnjik.

Kako ističe Šibić, oni su stigli kako bi navijali i gledali tenis, a na kraju su prisustvovali totalnom haosu.

„Došli smo da pružimo podršku Novaku i našem bratu Rubljovu, nažalost dočekala nas je zapadna mržnja. Umesto da se gleda sport i ljubav prema sportu zabranili su ruske zastave i bilo šta rusko. Totalni haos, koji proživljavamo od prošle godine, a i sada se dešava isto“, tvrdi iz Melburna Šibić.

Čim su raširili zastave dočekala ih je tortura obezbeđenja Australijan opena i tamošnje policije.

„Raširili smo zastave i nastao je haos. Tužno je, Zapad je pokazao totalnu mržnju prema Istočnjacima. Imali smo nesreću da braća Rusi moraju da preživaljavaju svašta od Zapada, a onda kad smo pokazali naše navijanje za brata Rusa nastala je drama. Odjednom se pojavilo obezbeđenje i policija“, prepričava naš sagovornik nemile scene iz Melburna.

Kada su odbili da predaju policiji zastave i telefone navijači su privedeni u prostorije pored stadiona, dok je jedan od njih sproveden i u policijsku stanicu gde je proveo noć.

„Rekli su nam da ako ne damo zastave i snimke oni nas privode, mi nismo hteli jer smo došli u miru kao navijači i ne znam šta smo bilo kome skrivili. Da ne pričam o demokratsim pravima koja su nam oduzeli. To je kao da dođete na utakmicu Partizana i Crvene zvezde, a oni vam kažu da ne smete da nosite zastavu jednog od ta dva kluba“, rezigniran je Šibić, kojeg i dalje puca adrenalim i dodaje:

„U teniskom centru imaju odeljenje za pritvor, a za teže stvari se ide u stanicu. Jednog Miroslava su odveli jer im je rekao da im ne da da vrše teror nad njim. Držali su ga do pet ujutru, ali mu nije data optužnica jer nisu imali dokaz. Zakonski nisu mogli da ga optuže jer mi apsolutno ništa nismo skrivili“, objašnjava sagovornik iz Melburna.

Među navijačima bio je i Srđan Đoković, otac Novaka Đokovića zbog čega je stiglo i saopštenje Australijan opena koji opominje tenisere da oni i njihovi timovi kao i porodice ne smeju otvoreno da pruže podršku Rusiji.

„Danas mi nažalost javljaju da je Srđan dobio opomenu. Ja ne znam zašto, ne postoje Srbin i Srpkinja koji ne osećaju ljubav prema braći Rusima. Ovde su mu rekli da ne sme da stane pored ruske zastave što je tužno“ , razočaran je Šibić.

Predstavnik srpsko-ruske organizacije bio je prisutan i kada su jednom navijaču pred meč Novaka Đokovića i Aleksa de Minora hteli da oduzmu srpsku zastavu, a razlog je bizaran!

„Obezbeđenje mu nije dalo da unese zastavu jer, kako kažu, ako okrenete naopako to je ruska zastava i ne možete da je unesete. Pa to su političke tiranije, ja nikada nisam čuo da se desilo nešto slično“, priča Šibić.

Predstavnik „Noćnih Vukova“ istakao je da ne postoji sudski proces koji zabranjuje ruske zastave što je i rekao obezbeđenju koje ga je na tu konstataciju samo bledo gledalo.

Jedini cilj koji su navijači imali bio je da pruže podršku dvojici teniskih asova. Jer, kako kaže Šibić, u razgovoru sa kolegama iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske odlučili su da urade nešto što će obradovati Rubljova i Ruse kojih nema puno u Australiji.

„Mi smo ispali nasilni, Srbi su uvek krivi za sve, mi smo Srbi zašto nam branite da navijamo za Rusa, nismo došli da pravimo problem. Hteli smo da pokažemo Rubljovu da srpska braća podržavaju Ruse i tako smo i uradili“, zaključuje Šibić.

Za kraj imao je uputio i jasnu poruku.

„Čekaćemo nedelju“, kaže Šibić koji veruje da će Novak Đoković stići do finala i podići jubilarni deseti pehar u Melburnu.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner