Početna strana > Hronika > Špigl: na području Jugoslavije procentualno pobijeno najviše Jevreja
Hronika

Špigl: na području Jugoslavije procentualno pobijeno najviše Jevreja

PDF Štampa El. pošta
subota, 02. april 2011.

Na prostoru bivše Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata ubijeno je 95 odsto Jevreja koji su prema popisu stanovništva iz 1931. živeli na tom području, tvrdi nemački nedeljnik „Špigl”.

Pisanje tog nedeljnika doveo je u sumnji mladi hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina koji je za „Jutarnji list” izjavio da je taj procent prevelik jer nije čuo za podatak da je najveći procent Jevreja stradao u Kraljevini Jugoslaviji. Bez navođenja izvora svojih podataka, „Špigl” tvrdi da je 1931. godine u Jugoslaviji, koja je tada bila kraljevina, živelo 70.000 Jevreja i da ih je u holokaustu pobijeno 66.500, odnosno da je samo 3500 uspelo da preživeti rat. List piše da je na području Jugoslavije pobijen najveći procent Jevreja jer je u Poljskoj ubijeno 80 odsto, u nemačkom Rajhu 33 odsto, Austriji 32 odsto, Italiji 14 odsto, Čehoslovačkoj 40 odsto...

Ove podatke „Špigl” je objavio u okviru priče o 50 godina od početka jerusalimskog suđenja potpukovniku Adolfu Ajhmanu, glavnom organizatoru sprovođenja holokausta. „Taj procent ubijenih mi je malo prevelik. Poznato je da je u Hrvatskoj ubijeno između 80 i 85 odsto Jevreja, ali nikad nisam čuo za podatak da je u Jugoslaviji, od svih evropskih zemalja, ubijen najveći procent jevreja u Drugom svetskom ratu”, rekao je Jakovina.

I drugi istoričari izrazili su sumnju prema podacima jer tvrde da je pre početka Drugog svetskog rata na području Kraljevine Jugoslavije živelo više Jevreja - oko 77.000. Od toga je domicilnih bilo oko 75.000 i otprilike 2.000 onih koji su nakon 1939. prebegli u Jugoslaviju. Prema dostupnim podacima, preživjelo je oko 16.000. To bi praktično značilo da je rat preživelo oko 20 odsto Jevreja u odnosu na broj koji je živeo u Jugoslaviji pre Drugog svetskog rata.

Prema tvrdnjama istoričara Jase Romana u publikaciji „Jevreji u Jugoslaviji 1941 - 1945” na području Nezavisne Države Hrvatske živelo je oko 39.000 Jevreja. Ustaše su ubijanje Jevreja počele odmah po uspostavljanju NDH, ali je masovno istrebljenje počelo u julu 1941, a relevantni podaci govore da ih je tokom rata ubijeno oko 32.000. Holokaust u Hrvatskoj vršile su ustaše, uz određenu asistenciju Nemaca, a osim u Jasenovcu, velik broj Jevreja stradao je i u Jadovnom. „Jutarnji list” piše da ih je u Nedićevoj Srbiji pobijeno oko 15.000 Jevreja, od toga 12.500 domicilnih i da je nemački komandant Turnet Lohor u Berlin 1942. javio da je „Srbija jedina zemlja u kojoj je pitanje Jevreja i Cigana rešeno”.

(Tanjug)