Početna strana > Hronika > SPC: Izjave monaha Antonija su lični stav neuravnoteženog čoveka
Hronika

SPC: Izjave monaha Antonija su lični stav neuravnoteženog čoveka

PDF Štampa El. pošta
utorak, 23. februar 2010.

Povodom najave da  će monah Antonije, sabrat manastira Crne Reke u Eparhiji raško-prizrenskoj, sutra, 24. februara 2010. godine, u Medija-centru u Beogradu, održati konferenciju za novinare povodom, kako se u najavi Medija centra kaže, „događajâ u Eparhiji raško-prizrenskoj koji izazivaju smutnju u javnosti”, smatramo svojom dužnošću da objasnimo ko je monah Antonije i kakve su namere njegove i onih koji stoje iza njega.

Monah Antonije Davidović, nekadašnji „zamenik igumana” manastira Crna Reka, poznat je javnosti još odranije jer je bio umešan u protest kojim je onemogućena anglikanska proslava Božića 24. decembra 2002. godine u Patrijaršiji. Tom prilikom, monah Antonije i okupljeni pseudoziloti verbalno su na najgrublji način vređali blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla i Mitropolita crnogorsko-primorskog G. Amfilohija. Samo mesec dana kasnije, 29. januara 2003. godine, monah Antonije, sa grupom od tridesetak istomišljenika, organizuje novi protest pred zgradom Patrijaršije. Tom prilikom, blažene uspomene patrijarh Pavle, koji je lično sišao među okupljene, opomenuo je monaha Antonija da „njegova revnost nije po razumu” i da „može da se obrati samo preko svog nadležnog Episkopa”. Antonije je patrijarhu tada odgovorio: „Ne treba mi ničiji blagoslov da branim Crkvu od rušenja i Pravoslavlje od jeresi”, upozorivši patrijarha Pavla da „ne ide jereticima jer je tim odlascima pogazio sve kanone”. (Već ovaj postupak rečito svedoči o odsustvu bilo kakve crkvene svesti, a pogotovu monaške savesti i duhovnosti kod ovog čoveka.)

Zbog drskog ponašanja, vređanja patrijarha srpskog i stvaranja pometnje u Crkvi, Sveti arhijerejski sinod je u aprilu 2003. godine (aktom br.737), a potom i Sveti arhijerejski sabor 21. maja 2003. godine (odlukom AS br 62/zap. 122), umolio njegovo preosveštenstvo episkopa raško-prizrenskog Artemija da „nepokornog monaha Antonija Davidovića, sabrata manastira Crna Reka, stavi pod crkveni sud, odnosno liši ga monaškog čina i vrati u red svetovnjaka“. Sveti arhijerejski sabor je umolio episkopa Artemija da „monasima područne mu Eparhije zabrani bilo kakve delatnosti van njihove matične Eparhije, bez odobrenja nadležnih eparhijskih arhijereja“.

Ovu odluku Svetog arhijerejskog sabora, koju su potpisali svi episkopi, kao ni mnoge druge vezane za nekanonsko i necrkveno ponašanje pojedinaca iz Eparhije raško-prizrenske, vladika Artemije nikada nije izvršio, iako je ista ponavljana na Saboru 2006. i 2009. godine, zajedno sa odlukama o pokretanju crkvenog postupka protiv protosinđela Simeona Vilovskog i o raspuštanju firme „Rade Neimar“. Iako se monah Antonije u međuvremenu „povukao” u isposnicu iznad Crne reke, i dalje je ostao aktivan u svom destruktivnom delovanju protiv Crkve. Prilikom nedavnih tragikomičnih protesta pred Patrijaršijom, 13. februara ove godine, a zatim pred manastirom Gračanicom, monah Antonije se mogao videti zajedno sa ostalim crnorečkim monasima i tamošnjim igumanom Nikolajem.

Juče, 22. februara 2010. godine, monah Antonije je izišao u javnost sa intervjuom dnevnom listu Pravda u kome je izneo čitav niz najbezočnijih neistina i kleveta na račun Svetog arhijerejskog sinoda i episkopâ Srpske pravoslavne crkve povodom sadašnje situacije u Eparhiji raško-prizrenskoj, najavljujući i konferenciju za novinare za 24. februar u Medija centru u Beogradu (naravno, nasuprot crkvenom poretku, bez znanja i odobrenja njegove svetosti patrijarha kao i nadležnog arhiepiskopa beogradsko-karlovačkog).

Reč je, dakle, o čoveku koji živi van svakog crkvenog i monaškog poretka, u neposlušnosti Crkvi i svom nadležnom episkopu, a to je sada vladika Atanasije. (Sumnjamo da bi on poslušao i vladiku Artemija, kojeg inače ne doživljava kao duhovnika nego kao gurua, ukoliko bi mu ovaj poručio da ne čini to što čini.) Svojim dosadašnjim nepočinstvima on ruši ugled Srpske pravoslavne crkve. Nažalost, episkop Artemije je godinama štitio monaha Antonija, kao što je uporno štitio i protosinđela Simeona i ostale, koji su i njemu lično, i Eparhiji raško-prizrenskoj, i čitavoj našoj svetoj Crkvi, naneli i nanose ogromnu materijalnu i moralnu štetu.

Obaveštavamo delatnike sredstava informisanja da sve izjave, pisane ili usmene, koje bude iznosio monah Antonije Davidović, predstavljaju lični stav jednog neodgovornog čoveka, sasvim neuravnoteženog ponašanja, i ne mogu se od strane ozbiljnih medija smatrati relevantnim izjavama o situaciji u Eparhiji raško-prizrenskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u celini.

Zbog svog dosadašnjeg štetnog delovanja monah Antonije će u najskorije vreme snositi kanonske posledice jer će odluke Svetog arhijerejskog sabora, već odavno donete u vezi sa njim, biti izvršene.