Početna strana > Hronika > Sonja Liht: Vučić je pobedio nadmoćno u prvom krugu - naš strateški cilj su evropske integracije
Hronika

Sonja Liht: Vučić je pobedio nadmoćno u prvom krugu - naš strateški cilj su evropske integracije

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. april 2017.

 Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht posle predsedničkih izbora ne očekuje značajnije promene u spoljnoj politici, a kad je reč o unutrašnjem planu - ističe da nadmoćna pobeda Aleksandra Vučića nosi sa sobom i ozbiljnu odgovornost, ali i obavezu da traži kompromis i konsenzus gde god je moguće i da se u društvu uspostavi ozbiljan dijalog svih aktera na sve značajne teme.

Liht kaže da je veoma bitna odrednica to što će Vučić biti predsednik Srbije, ali i što je najuticajniji čovek najjače stranke u zemlji, zbog čega će, sigurna je, njegov uticaj na vladu i politiku koju bude vodila, ali i na sve ostale državne institucije, pa i na parlament, biti veoma veliki.

Veliki uticaj

- On to uostalom i sam kaže - primećuje Liht, i dodaje da veruje da će doći do neke vrste konsolidacije raznih politika unutar zemlje.

Kako ocenjuje, biće mnogo manje protivrečnosti unutar pojedinih važnih institucija.

- A, očigledno ih je bilo, mada se tvrdilo da ih nema, ali bilo ih je - kaže Liht, misleći pre svega na instituciju predsednika i premijera.

Sada će to, kako kaže, verovatno biti drugačije.

Pobedio nadmoćno

- Niko od nas nema kristalnu kuglu, ali je činjenica da je Vučić pobedio nadmoćno u prvom krugu i to nosi sa sobom i vrlo ozbiljnu odgovornost - kaže Liht.

Objašnjava da pod tim podrazumeva da bi Vučić trebalo da traži kompromis i konsenzus "gde god je moguće" i da maksimalno uloži napor da se u našem društvu uspostavi jedna ozbiljna debata ili debate - na sve značajne teme razvoja Srbije i mogućnosti Srbije.

Bez promene u spoljnoj politici

Liht na spoljnopolitičkom planu ne očekuje nikakvu promenu nakon što predsedničku funkciju preuzme Vučić, obrazlažući takav stav činjenicom da će on i dalje imati primarnu ulogu u definisanju naših spoljnopolitičkih prioriteta.

- Čini mi se da je to već jasno definisano poslednjih par godina i isto tako je vrlo jasno demonstrirano tokom izborne kampanje. I ne samo činjenica da je sreo Merkelovu i Putina nego i sve što je rekao u izbornoj noći jasno mi ukazuje da se osnovna linija angažmana na spoljnopolitičkom planu i osnovni prioriteti neće menjati - kaže direktorka Fonda za političku izuzetnost.

Podseća pri tome da je naš strateški cilj evropska integracija, uz vrlo jasnu svest da te integracije nema bez ozbiljne i odgovorne regionalne saradnje.

Promena predsednika ne znači i promenu odnosa

Liht ne misli da će promena ličnosti na čelu Srbije promeniti odnos "nekih snaga" u svetu prema Srbiji, imajući u vidu da je odlazeći predsednik percipiran kao više kao proruski orijentisan.

- Ne mislim da velike sile to vezuju za ličnost. Neki to vole tako da prikažu i "čitaju" ali, to je tabloidna politika koja nekome može da bude zabavna, meni nije, ali svakako nema veze sa stvarnošći - navodi Liht.

SAD nemaju ljude za Balkan

Objašnjava, naime, da velike sile svoju politiku na sasvim drugačiji način osmišljavaju i sprovode, te definitivno ne očekuje veće zaokrete.

- Znamo da ni u SAD još nisu postavljeni ljudi zaduženi za Evropu i Balkan, ali i dalje ne očekujem da će doći do velikog zaokreta, a oni koji su to očekivali očigledno ne razumeju osnovne principe na kojima se formulišu politike u raznim prestonicama sveta - poručuje Liht.

EU suočena sa ozbiljnim izazovima

Ozbiljna ili neozbiljna teza, ali - kako komentariše priče o tome da bi se moglo dogoditi da EU u zamenu za Britaniju u svoje članstvo primi zemlje Zapadnog Balkana.

- Ta priča, na žalost, nema nikakve istinske potpore u realnosti. EU je u ovom trenutku suočena s ozbiljnim izazovima, od političkih, bezbednosnih do ekonomskih, ona će se baviti time kako da prevazidje sopstvene slabosti i protivrečnosti, a ne zamenom Velike Britanije za nekog drugog. Da ne govorim o tome da ih je nemoguće porediti, ne bih ulazila u cifre, broj stanovnika, ekonomsku moć... - navodi Liht.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner