Početna strana > Hronika > Slobodan Petrović, zamenik Hašima Tačija: Uspostavljanje carine predviđeno i Rezolucijom 1244
Hronika

Slobodan Petrović, zamenik Hašima Tačija: Uspostavljanje carine predviđeno i Rezolucijom 1244

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 04. avgust 2011.

Niti sam bio obavešten o Tačijevoj odluci niti sam učestvovao u slanju specijalnih jedinice „Rose” na administrativne prelaze. Međunarodna zajednica je ocenila da je to neprihvatljivo, a s druge strane, sve što donosi ljudske žrtve je neprihvatljivo. Moramo da rešimo ovu situaciju jer može da eskalira. Neophodno je da se što pre nastavi dijalog između Beograd i Prištine jer će to doprineti rešavanju problema, kaže u razgovoru za „Politiku”, zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović.

Ali to nije stav i predsednika vlade Hašima Tačija jer on insistira na tome da nema povratka na staro stanje?

Dijalog nema alternativu.

To je vaš lični stav?

To je stav i vlade Kosova i oni žele što pre da se nastavi dijalog.

Vlada Kosova smatra da nema dijaloga o granicama?

Na sastanku premijera i šefa Euleksa De Marnjaka kome su prisustvovali i ministri došli smo do zaključka da je uspostavljanje carine predviđeno i Rezolucijom 1244. Ja sam, kao i većina ljudi, malo zbunjen. Od početka su na tom prelazu kao i na svim drugim prelazima bili policajci KPS policije, kosovski carinici.

Ali, srpske nacionalnosti?

Bez obzira na to koje je nacionalnosti, da li će on biti srpske ili kosovske manje je bitno. Bitno je da li zna ili ne zna da radi posao. To je nešto što je postojalo. Sa druge strane, na tim prelazima policajci carinici u nekim slučajevima nisu poštovali instrukcije centrale KPS-a.

Za ljude na severu je od presudne važnosti da bude Srbin?

Razumem i nemam ništa protiv toga. Ali u nadležnosti Euleksa su carina, sudstvo i policija i to je nešto što su zajednički potpisali i Priština i Beograd. Ne želim nijednog trenutka da još više dižem tenzije nego da jednostavno što pre rešimo tu situaciju koja je napeta i može da eskalira. Ako dođe do ljudskih žrtva posle nije bitno da li je to carina ili ne.

Dakle, vi ne opravdavate zahteve Beograda i ono što čine Srbi na severu Kosova?

Mirni protesti su dozvoljeni svuda u svetu. Samo što je neophodno da se nađe optimalno rešenje koje će tim ljudima olakšati život. To je ključ. Ko je kriv za ovo, možemo da pričamo kada se smiri situacija, kada dođe do normalizacije. Siguran sam da će neko ko ima mandat da traži krivca. Ljudima iz srpske zajednice koji su u institucijama Kosova prioritet je da se ne dozvoli da se situacija sa severa reflektuje na jug. Imali smo iskustva da i najmanji incident može da preraste u nešto ozbiljnije i da ponovo dođe do pogroma, a posle je apsolutno svejedno ko je kriv. Zato radimo na pravovremenom informisanju naših sugrađana, ohrabrujemo ih da je to nešto što je prolazno

Kako komentarišete to što je Tači optužio srpske vlasti za nerede?

Ja to nisam čuo na takav način. Činjenica je da su Stefanović i Bogdanović sa ljudima na barikadama. Takođe je logično da pregovarače Prištine bira Priština, a pregovarače Beograda – Beograd. U ovoj situaciji čuju su raznorazne izjave i interpretacije i neki gledaju da uberu političke poene. Moj apel bi bio da se svi uozbilje i da ne koriste ovu situaciju za jeftine političke poene ili za predizborne kampanje. To je nešto što će posle svima nama da se obije o glavu, bez obzira na to sa koje strane dolazilo. Bitno je da imamo pomirljive izjave.

Neke Tačijeve izjave se tumače kao retorika za unutrašnju upotrebu?

Imate retoriku za upotrebu na Kosovu i za upotrebu u Srbiji. I meni se dešavalo da nešto vidim u štampi što nisam izjavio. Sasvim odgovorno kažem da ni ja ni oni sa kojima sam u ovom poslu nijednom izjavom nismo još više podgrevali nemire. Tako je sa zatvorene sednici Saveta bezbednosti preneto da je kosovska vlada izvršila mobilizaciju, što nije tačno. Mobilisali su se oni koji su imali mogućnost da rade na smirivanju, da se nemiri ne prošire i na jug.

Ali zar Tači nije izdao naredbu o opštoj mobilizaciji kosovskih bezbednosnih agencija kako bi se sever pripojio ostatku Kosova?

Sasvim odgovorno kažem da se na sednici, kojoj po automatizmu prisustvuju i ministri iz manjinskih zajednica, moglo čuti da je u ovom trenutku najvažnije da se radi na smirivanju međuetničkih sukoba u južnom delu Kosova. I da se skrene pažnja policiji da se preduprede bilo kakvi neredi. Evropski put kojim svi idemo nemoguć je ukoliko ceo region ne gura u tom pravcu. U ovoj situaciji svi gubimo.

J. Cerovina

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner