Početna strana > Hronika > Slaviša Ristić: Ko je Vučića ovlastio da uzurpira ustavne nadležnosti Skupštine i Vlade, i sam vodi politiku zemlje prema KiM i stranim zvaničnicima i albanskim separatistima predlaže ideju podele i razgraničenja?
Hronika

Slaviša Ristić: Ko je Vučića ovlastio da uzurpira ustavne nadležnosti Skupštine i Vlade, i sam vodi politiku zemlje prema KiM i stranim zvaničnicima i albanskim separatistima predlaže ideju podele i razgraničenja?

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 27. septembar 2018.

Narodni poslanik iz Zubinog Potoka i lider Narodnog pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“ Slaviša Ristić u Skupštini Srbije je iskoristio je „institut poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu“ da postavi nekoliko važnih pitanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi s njegovom politikom o KiM.

Govor Slaviše Ristića u parlamentu prenosimo u celosti:

Zahvaljujem se, gospodine predsedavajući.

Ja ću uputiti par pitanja predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u vezi s njegovim poslednjim izjavama na sednici Glavnog odbora Srpske napredne Stranke.

Najpre ću citirati jednu njegovu izjavu: „Moja politika da Srbija dosta toga sačuva na Kosovu i Metohiji (KiM) je doživela poraz, jer Srbi vole da izgube sve. Prvu rundu je dobila Srbija propasti, Srbija koja voli da plače i gubi sve. U istom kolu našli su se Sonja Biserko, razne nevladine organizacije (NGO), Sava Janjić, Rada Trajković i lažni srpski nacionalisti, čija je politika da na Kosovu nemamo ništa, već da KiM imamo u bajkama i mitovima“.

S tim u vezi, tražim razjašnjenje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i postavljam nekoliko pitanja. A, da je sreće, ista ta pitanja bi trebalo da mu uputi i ova Narodna skupština.

Ko je Vučiću dao pravo da uzurpira ustavne nadležnosti Skupštine i Vlade i ovlastio ga da vodi politiku zemlje - posebno onu prema KiM?

Prvo i glavno pitanje glasi – Ko je ovlastio Aleksandra Vučića da, u ime i za račun Republike Srbije, utvrđuje i vodi politiku zemlje, a posebno politiku prema KiM?

Prema članu 12 Ustava Srbije u osam tačaka jasno se i nedvosmisleno utvrđuju nadležnosti predsednika Republike Srbije. Iz toga se jasno vidi da nije njegova nadležnost da vodi politiku zemlje, niti politiku prema Kosovu i Metohiji, već da su to nadležnosti Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine. Dakle, ko mu je dao za pravo da uzurpira ustavne nadležnosti Narodne skupštine Republike Srbije i Vlade Republike Srbije?

Ko je ga je ovlastio da međunarodnim zvaničnicima i separatistima na KiM predlaže ideju podele i razgraničenja?

Drugo pitanje glasi – Ko je ovlastio Aleksandra Vučića da, u svojstvu predsednika Republike, u razgovorima s mnogobrojnim međunarodnim predstavnicima, kao i predstavnicima separatističkih vlasti u Prištini, predlaže ideju podele KiM i razgraničenje s kosovsko-metohijskim Albancima?

Podsećam Aleksandra Vučića na član 8 Ustava Srbije koji glasi: „Teritorija Republike Srbije je jedinstvena i nedeljiva. Granica Republike Srbije je nepovrediva, a menja se po postupku predviđenom za promenu Ustava“. Takođe, podsećam Aleksandra Vučića da je prilikom stupanja na dužnost predsednika Republike Srbije, ovde u ovom domu Narodne skupštine, položio zakletvu, čiji prvi deo teksta glasi: „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celovitosti teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, kao njen sastavni deo“.

Podsećam, takođe, Aleksandra Vučića da ne postoje dve Srbije - jedna, kako on tvrdi, „plačljiva, gubitnička, koja živi u mitovima...“ i druga „pobednička i uspešna“, koju on, navodno, predvodi. Postoji jedna, Ustavom i zakonima uređena država Srbija, sa Kosovom i Metohijom u njenom sastavu - i svi organi Republike Srbije, uključujući i njenog predsednika, moraju ih se striktno pridržavati. A ne da im pada na pamet da iznose svoje privatne ideje vršeći dužnost i obavljajući posao državnih funkcionera.

Oba ova pitanja, naravno, postavljam i predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije, Ustavnom sudu, nadležnim tužilaštvima i očekujem njihov odgovor na pitanje – zašto ne reaguju na ovako otvoreno kršenje Ustava od strane predsednika Republike Srbije?

Postavljanje granice sa AP KiM – 10. decembra 2012. godine

Na samom kraju, želim da postavim pitanje Aleksandru Vučiću zašto sve ovo vreme obmanjuje javnost izjavama da su granice na administrativnim prelazima između Srbije i AP Kosovo i Metohija, kako on u poslednje vreme voli da kaže „granice između Srba i Srba“, postavljene 2011. godine. Zašto to uporno tvrdi kada činjenice govore nešto potpuno drugo?

Tačno je da su 2011. godine separatističke vlasti iz Prištine poslale jedinice Rosu da pokušaju da uspostave tamo granicu i da je punih godinu i nešto dana narod tamo bio na barikadama. Tačno je i to da je prethodna vlast počela te pregovore u Briselu i da je Borko Stefanović prihvatio deo sporazuma o takozvanom „integrisanom upravljanju prelazima“. Ali, takođe je potpuno tačno da je implementacija tog sporazuma i postavljanje granice učinjeno u decembru mesecu 2012. godine. Preciznije, 10. decembra 2012. godine, kada smo svi imali prilike da vidimo na televizijama sa nacionalnom frekvencijom da se službenik Vlade Srbije, Dejan Pavićević iz kancelarije u Prištini pohvalio kako je, eto, „Srbija konačno uspela da realizuje taj deo sporazuma“.

Dakle, granicu su implementirali i postavili predstavnici Vlade koju je vodio Ivica Dačić, a čiji je prvi potpredsednik bio Aleksandar Vučić. I čudi me zašto tadašnji prvi potpredsednik ima potrebu da obmanjuje javnost u vezi sa tim događajem.

Hvala.

(NSPM)

Videti još:

Aleksandar Vučić: Moja politika na Kosovu je doživela poraz, jer Srbi vole da izgube sve. Pobedila je Srbija koja plače, a ne ona koja pobeđuje

NSPM DOSIJE: Još jedna obmana Aleksandra Vučića – granične prelaze na Brnjaku i Jarinju postavila je vlada u kojoj je on bio „prvi potpredsednik“ i koja je davala lažne garancije Srbima sa severa KiM