Početna strana > Hronika > Širom Kosova održani protesti zbog hapšenja Haradinaja
Hronika

Širom Kosova održani protesti zbog hapšenja Haradinaja

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. januar 2017.

Širom Kosova danas su održani protesti zbog hapšenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj po poternici Srbije. Demonstranti zahtevaju njegovo oslobađanje i kritikuju vlast zbog dijaloga sa Srbijom.

Haradinajeva partija Alijansa za budućnost Kosova je danas pod motom "Haradinaj je Kosovo" organizovala proteste u Prizrenu, Gnjilanu, Peći, Mitrovici, Đakovici i Uroševcu u pet do 12. Protesti su održani protiv, kako su rekli, uvreda i nepravde zbog hapšenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj.

Predsednik ogranka Alijanse u Prizrenu, Ljuljzim Kabaši, rekao je pred okupljenima da bi nastavak dijaloga sa Srbijom u Briselu, posle ovog hapšenja, bio poguban primer daljeg ugrožavanja državnosti Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

I u Gnjilanu je zatraženo i da se prekine dijalog sa Srbijom, što nije podržala Skupština Kosova u utorak uveče.

Alijansa za budućnost Kosova je posle celodnevne rasprave o Haradinaju iznela rezoluciju kojom se zahteva njegovo hitno oslobađanje ali i prekid dijaloga, s čime se nisu složile vladajuće stranke.

Kako je najavljeno, protesti pod motom „Protiv uvrede i nepravde“, biće održani u Prizrenu, Gnjilanu, Peći, Mitrovici, Đakovici i Uroševcu. Takođe, protestovaće se u Skoplju, a najavljena su okupljanja i u Beču, ispred ambasade Francuske, javila je RTK2.

Kosovski Albanci demonstrirali u Beču

Ispred spomenika palim ruskim borcima u Beču danas su kosovski Albanci održali demonstracije podrške Ramušu Haradinaju, koji je pre nekoliko dana po nalogu Srbije uhapšen u Francuskoj.

Oko 300 Albanaca učestvovalo je na protestu koji je prijavio Sali Tolaj, predstavnik Alijanse za budućnost Kosova, čiji je lider Haradinaj.

Nakon sat vremena uzvikivanja parola protiv Srbije i poziva da se oslobodi Haradinaj, predstavnici okupljenih predali su peticiju Ambasadi Francuske, od koje zahtevaju da se Haradinaj pusti na slobodu.

Tokom demonstracija austrijska policija je posebno obezbedjivala zgradu u kojoj se nalazi Ambasada Srbije u Beču, a koja se nalazi nedaleko od mesta okupljanja kosovskih Albanaca.

(Fonet, Tanjug)