Početna strana > Hronika > Sirija priznala ustavno ime Makedonije
Hronika

Sirija priznala ustavno ime Makedonije

PDF Štampa El. pošta
subota, 25. septembar 2010.

SKOPLjE – Sirija je postala 129. država koja je priznala ustavno ime Makedonije, izvestili su mediji u Skoplju.

Makedonija i Sirija uspostavile su diplomatske odnose na ambasadorskom nivou tokom 65. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Antonio Milošoski i sirijski kolega Valid Al-Mualem, potpisali su zajednički kominike, koji će u skladu sa protokolom UN biti distribuiran svim zemljama članicama, izvestila je skopska „A1 Televizija”.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Makedonije, „ovim činom se otvaraju široke mogućnosti za saradnju između Sirije i Makedonije u svim oblastima od zajedničkog interesa”.

Za vreme razgovora dvojice ministara, stoji u saopštenju, najavljena je mogućnost posete sirijskog šefa diplomatije Makedoniji tokom 2011.

Inicijativa za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Damaskom pokrenuta je u aprilu 2007, za vreme zvanične posete Milošoskog Siriji.

Ime Makedonije, posle raspada Jugoslavije 1991, postalo je predmet spora Atine i Skoplja.

Vlasti u Skoplju insistiraju na ustavnom nazivu Republika Makedonija, dok zvanična Atina smatra da se time iskazuju pretenzije na pripajanje dela njene teritorije, budući da njena severna provincija ima isti naziv.

UN su u cilju rešavanja spora dve države imenovale američkog diplomatu Metjua Nimica za specijalnog izaslanika, koji je izneo nekoliko predloga, a poslednji je bio „Severna Makedonija”.

Makedonija je 8. aprila 1992. primljena u članstvo UN kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM), a pod ustavnim imenom priznale su je, između ostalih, Sjedinjene Američke Države, Ruska Federacija, Narodna Republika Kina, kao i sve republike bivše Jugoslavije, sada države.

(Tanjug)