Početna strana > Hronika > Siniša Mali: Nigde se u svetu metro ne gradi tamo gde su gusto naseljeni delovi grada; kao što je svojevremeno Aleksandar Vučić imao viziju o "Beogradu na vodi", tako sada ima viziju za metro
Hronika

Siniša Mali: Nigde se u svetu metro ne gradi tamo gde su gusto naseljeni delovi grada; kao što je svojevremeno Aleksandar Vučić imao viziju o "Beogradu na vodi", tako sada ima viziju za metro

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 08. februar 2018.

U drugoj polovini 2020. godine počećemo da gradimo metro i na taj način ispuniti višedecenijski san Beograđana. Posle toga Beograd neće više biti jedini milionski grad u Evropi bez metroa, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gostujući na Televiziji Hepi.

Prema njegovim rečima, sa dve linije metroa i četiri linije BG voza čitav grad će biti povezan, saobraćaj će se ubrzati i na taj način rešiti saobraćajne gužve.

– Linije metroa ubrzano razvijaju delove grada koji imaju veliki potencijal za izgradnju stambenih i poslovnih jedinica. Trenutno se radi prifizibiliti studija koja bi trebalo da bude završena do septembra, a radi je francuska kompanija „Ežis”. Fizibiliti studija bi trebalo da se radi paralelno sa glavnim projektom 2019. godine, a nakon toga bi usledio odabir izvođača radova i početak izgradnje – rekao je Mali.

On je naglasio da će se posle završetka izgradnje prve linije odmah pristupiti gradnji druge.

– Urađena je analiza saobraćaja i javnog prevoza, kao i projektovanja trenda razvoja grada Beograda do 2033. godine. Definisan je „smart plan”, odnosno Saobraćajni master plan Grada Beograda gde se vidi da je najveće opterećenje iz pravca juga ka severu. Najveća koncentracija automobila i vozila javnog prevoza je na Sajmu. Izgradnjom metroa bi se centar grada rasteretio za količinu vozila koja u Beograd stiže iz pravca juga, odnosno iz Obrenovca, sa Ibarske magistrale, iz Železnika i Sremčice – dodao je Mali.

On je dodao da kao što je svojevremeno predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastajući se sa bivšim gradonačelnikom Njujorka Rudijem Đulijanijem imao viziju o Beogradu na vodi, tako je sada sa vizijom za metro.

– Nigde u svetu se metro ne gradi tamo gde su gusto naseljeni delovi grada, već tamo gde postoji mogućnost razvoja i izgradnje stambeno-poslovnih prostora. U Makiškom polju postoji 640 hektara koji se „otvaraju” za razvoj grada, što je šest puta veća površina od Beograda na vodi. Metro je pokretački projekat koji razvija delove grada koji do tog trenutka nisu bili razvijeni, a koncipiran je tako da pokriva najopterećeniji saobraćajni pravac u gradu. Svi koji dolaze iz pravca Banovog brda, Čukarice, sa Ibarske magistrale, prolaze pored Sajma, pored Beograda na vodi i centra grada, sve do Pančevačkog mosta i Mirijeva. Potom krećemo sa izgradnjom druge linije, od Ustaničke preko Savskog mosta do Zemuna – istakao je Mali.

Kako je naveo, do aprila će biti završena izgradnja linije BG voza ka Resniku i uz novu, koja će se graditi do Aerodroma „Nikola Tesla”, i dve linije metroa, čitav grad će biti pokriven.

Gradonačelnik je podsetio da je na međunarodnom konursu za budući izgled novog mosta preko Save, na mestu starog tramvjskog mosta, pobedilo rešenje domaćeg projektanta CIP, zbog čega je naročito izrazio zadovoljstvo. Ovaj most će imati po četiri trake u oba smera za automobile i trake za metro, odnosno tramvaj, kao i pešačke i staze za bicikliste.

– Postojeći most će biti sačuvan i povezivaće Adu Ciganliju sa Novim Beogradom ili Veliko ratno ostrvo sa Zemunskim kejom, ali o tome će konačnu odluku dati građani Beograda – objasnio je Mali, dodajući da je kapacitet tog mosta nedovoljan za saobraćaj.

Ova novina, naglasio je Mali, samo je jedan segment progresa koji je planiran za budućnost Beograda, a pravi sud o svemu što se radi u glavnom gradu daju zadovoljni Beograđani.

(Beoinfo)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner