Početna strana > Hronika > Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS: Skupovi povodom takozvanog „Dana državnosti BiH“ biće zabranjeni, a njihovi učesnici sankcionisani
Hronika

Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS: Skupovi povodom takozvanog „Dana državnosti BiH“ biće zabranjeni, a njihovi učesnici sankcionisani

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. novembar 2023.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan smatra da su policijske uprave Mrkonjić Grad i Banjaluka ispravno donijele bezbjednosnu procjenu da se zabrane skupovi povodom "proslave" 25. novembra, takozvanog dana državnosti BiH, te da će svi koji budu radili mimo zabrane biti sankcionisani.

Karan je istakao da nasilno guranje 25. novembra kao državnog praznika u Srpskoj predstavlja rušenje ustavnog poretka BiH i Republike Srpske.

"Ova država se ne zasniva na principima AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a, jer ti principi da su ispravni, ne bi došlo do ovog tragičnog sukoba", rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

On smatra da je taj datum zloupotrijebljen, jer je datum onih koji žele da od BiH naprave unitarnu državu.

Karan je podsjetio da je na tim principima bila sastavljena Socijalistička Republika BiH, u kojoj je 1991. godine bošnjački većinski narod, prema principu jedan čovjek jedan glas, preglasao srpski narod u svim ključnim elementima za budućnost BiH.

"To su principi koji ne štite nikog, sem većinskog naroda. A ova država se zasniva na ženevskim i njujorškim principima", rekao je Karan.

On je istakao da je državnost BiH počela 21. novembra 1995. godine, a ne u ZAVNOBIH-u, kada je ona unutar sebe bila centralistička.

"Multietničke države ne mogu opstati bez federalnog uređenja, a oni nas upravo vraćaju na koncept koji ne garantuje sigurnost nijednom narodu. Zato smo zabranili ovaj skup", rekao je Karan.

On je dodao da će Policija Srpske preduzeti sve mjere koje su zakonom predviđene ukoliko organizator ne odustane od organizovanja skupa.

"Mi smo skup zabranili, a svi koji rade mimo zabrane, krše zakon i biće sankcionisani", rekao je Karan.

U dijelu Federacije BiH većinski naseljenim bošnjačkim stanovništvom takozvani dan državnosti se obilježava povodom nekadašnjeg Dana ZAVNOBiH, iako muslimana-Bošnjaka u vrijeme Drugog svjetskog rata gotovo nije bilo u Narodnooslobodilačkoj vojsci i partizanima, već su bili na strani Nezavisne Države Hrvatske.

Banjalučka Policijska uprava zabranila je održavanje javnog skupa u organizaciji Gradskog odbora Socijaldemokratske partije /SDP/ BiH, koji je bio planiran za sutra u Banjaluci, zbog opasnosti da bi moglo doći do ugrožavanja ljudi i imovine, te nasilja.

Policijska uprava Mrkonjić Grad zabranila je iz istog razloga javne skupove u organizaciji SABNOR-a BiH i opštinske Boračke organizacije u subotu u tom gradu.

Mediji su ranije prenijeli da članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović namjeravaju da 25. novembra u Mrkonjić Gradu prisustvuju "proslavi" takozvanog dana državnosti BiH.

Na nivou BiH nema zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH. Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

(Srna)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner