Početna strana > Hronika > Si Đinping: Kina želi da radi sa Severnom Korejom na regionalnom i globalnom miru, stabilnosti i prosperitetu
Hronika

Si Đinping: Kina želi da radi sa Severnom Korejom na regionalnom i globalnom miru, stabilnosti i prosperitetu

PDF Štampa El. pošta
subota, 26. novembar 2022.

Predsednik Kine Si Đinping rekao je severnokorejskom lideru Kim DŽong Unu da bi Kina bila voljna da radi zajedno sa Severnom Korejom na regionalnom i globalnom miru, stabilnosti i prosperitetu, javila je severnokorejska državna agencija KCNA, pozivajući se na Sijevo pismo upućeno Kimu.

KCNA nije pominjala nedavna lansiranja projektila Severne Koreje koja su pojačala tenzije oko Korejskog poluostrva nakon zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD, preneo je Rojters.

Predsednik SAD DŽozef Bajden rekao je pre 10 dana kineskom predsedniku Si Đinpingu da Peking ima obavezu da pokuša da odgovori Severnu Koreju od sedme nuklearne probe.

Bajden i Si su se sastali 14. novembra tokom samita država G20.

Specijalni izaslanik Južne Koreje za pitanja mira i bezbednosti na Korejskom poluostrvu Kim Gun zatražio je prošle nedelje aktivnu saradnju Kine i Rusije kako bi sprečile Pjongjang da nastavi sa raketnim testovima, nekoliko sati uoči sastanka Saveta bezbednosti UN na kojem će se raspravljati o tom pitanju.

Kim Gun je razgovarao sa kineskim i ruskim ambasadorima u Seulu i zamolio ih da pomognu kako bi Severna Koreja bila proglašena odgovornom za provokacije.

(RTS)