Početna strana > Hronika > Serž Bramerc: Ratko Mladić će imati fer suđenje
Hronika

Serž Bramerc: Ratko Mladić će imati fer suđenje

PDF Štampa El. pošta
sreda, 01. jun 2011.

HAG - "Ratko Mladić je 16 godina izbegavao pravdu i sada treba da odgovara za zločine za koje se tereti", rekao je Serž Bramerc na konferenciji za novinare u Hagu, prenosi B92. Bramerc je rekao da će se doskorašnji haški begunac prvi put pred sudijom pojaviti u petak, 3, maja u 10 sati. On se zahvalio holandskim službama bezbednosti na uspešno sprovedenom transferu Mladića u Sheveningen.

Prema njegovim rečima, hapšenje i transfer Mladića u Hag je višestruko značajan. Tim činom, odnosno hapšenjem Mladića, Srbija je ispunila jednu od najvažnijih međunarodnih obaveza.

Govoreći o Ratku Mladiću, Bramerc je rekao da je on bio najviše rangiran vojni lider za vreme rata u BiH. Optužen je za svoje učešće i učešće njegovih trupa u nasilnoj kampanji tokom rata u BiH, a ti zločini su razorili cele nacije.

Za pitanje pravde, hapšenje i transfer Mladića u Hag je veoma je važno jer potvrđuje da niko ne može da računa da neće biti kažnjen, kao i za žrtve jer je 16 godina dugo čekati na pravdu.

"Poslednjih meseci bili smo veoma kritični prema Srbiji zbog neuspeha hapšenja Ratka Mladića i tražili smo napredak. Danas sa zadovoljstvom konstatujemo da je uhapšen. Zahvaljujemo predsedniku Borisu Tadiću i Akcioinom timu, bezbednosnim službama koje su doprinele hapšenju.

Zamolili smo vlasti u Srbiji da tako nastave jer želimo da vidimo i da Hadžić bude uhapšen", kazao je Bramerc.

Bramerc je rekao da je danas podneta izmenjena optužnica protiv Mladića i da još ne zna da li je realno spojiti slučajeve Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Teško je izraziti kolika je važnost transfera Mladića u Hag, ali proces je tek počeo, ne smemo zaboraviti i da žrtve, hiljade žrtava, člekaju i dalje pravdu. Mera uspeha je mera uspeha i međunarodnog suda i domaćeg pravosuđa", zaključio je glavni Haški tužilac.

Na pitanje da li će izmeniti svoj izveštaj koji je poslao Savetu bezbednosti UN, o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, koji je inače negativan, Bramerc je rekao da izveštaj sada ne može biti izmenjen, ali da će imati uvodno izlaganje pred SB na kom će pohvaliti Srbiju zbog hapšenja Mladića i dodao da je siguran da će i UN to nesumnjivo učiniti.

On je, međutim, rekao da ostaju na snazi preporuke vlastima Srbije o unapređenju potrage za beguncima, koju je izložio u veoma kritički intoniranom pisanom izveštaju, koji je poslao u Njujork 17. maja.

Glavni tužilac pozvao je vlasti u Beogradu da nastave da "primenjuju unapređenja" u operativnom planu koja su dovela do hapšenja Mladića, kako bi "bez odlaganja uhapsile i Gorana Hadžića", jedinog preostalog optuženog begunca.

(Kurir)