Početna strana > Hronika > Sergej Lavrov: Situacija u Gruziji u velikoj meri podseća na kijevski „Majdan“ 2014. godine, kada je izveden državni udar. Zakon o registrovanju NVO bio je samo izgovor da se započne pokušaj nasilne smene vlasti
Hronika

Sergej Lavrov: Situacija u Gruziji u velikoj meri podseća na kijevski „Majdan“ 2014. godine, kada je izveden državni udar. Zakon o registrovanju NVO bio je samo izgovor da se započne pokušaj nasilne smene vlasti

PDF Štampa El. pošta
petak, 10. mart 2023.

Ministar spoljnis poslova Rusije Sergej Lavrov gostovao je u emisiji „Velika igra“ koja se emituje na ruskom Prvom programu gde je odgovarao na pitanja aktuelne političke situacije u svetu, a pre svega u osvrtu na situaciju u Gruziji, Moldaiviji i Ukrajini.

Kako je rekao, situacija u Gurziji u velikoj meri podseća na kijevski „Majdan“, kada je 2014. godine izveden državni udar.

„Nema sumnje u to da je zakon o registrovanju tih nevladinih organizacija koje dobijaju sredstva iz inostranstva u visini od samo 20 odsto od svog budžeta bio samo izgovor da se započne pokušaj nasilne smene vlasti“, rekao je on.

O Moldaviji

U Moldaviji protesti protiv aktuelne vlasti se osuđuju jer, za razliku od Gruzije gde opozicije zastupa interese Zapada, opozicija u Moldaviji zastupa drugačiji pogled za razliku od vlade i predsednika.

„Bukvalno se pred našim očima dešavaju dve veoma slične situacije samo su postavke različite“, istakao je.

O Ukrajini

Lavrov je podsetio na ne baš tako davnu izjavu ruskog lidera Vladimira Putina koji je rekao da oni koji budu želeli da pokrenu novi rat u Donbasu da će uništiti Ukrajinu.

„Međutim, prema informacijama koje se pojavljuju u medijima, ukrajinska vojska u većoj meri razume pogubnost akcija u slučaju rasplamsavanja sukoba. Iskreno se nadam da ih političari neće huškati, a pre svega Zapad na čelu sa SAD“, istakao je.

Ministar se dotakao i teme mirnih pregovora sa Ukrajinom. On je rekao da u Moskvi ne vide nikakve naznake da bi do toga moglo doći u skorije vreme, o čemu su ruski zvaničnici, ali i neki zapadni političar govorili u poslednje vreme.

Šta posle ukrajinskog konflikta?

Na pitanje novinara šta nas čeka nakon završetka ukrajinskog konflikta, Lavrov je rekao da smatra da će uslediti jedan sasvim nov period u kojem će vladati multipolarnost. On je dodao da misli da taj proces prelaska neće trajati kratko, ali da će sam put do multipolarnosti trajati dosta dugo.

„Stvaranje mnogopolarnosti u svetu biće jedna nova istorijska epoha. U to sam ubeđen“, ocenio je šef ruske diplomatije. Lavrov je kazao i da je Zapad postao agresivan jer oseća da se situacija u svetu menja, te da zbog toga još više pribegava različitim pritiscima, posebno kada je reč o konkurenciji.

Kina – sledeći protivnik Zapada

Ministar je, takođe, akcentovao da je Kina sledeći protivnik Zapada o čemu su njegove kolege već na neki način javno govorile.

Pritisak sankcijama na Peking u budućnosti će samo nastaviti da raste“, ocenio je Lavrov i dodao da je za sada ipak najviše „na tapetu“ Ruska Federacija.

Zapad pokušava da zavadi Kinu i Indiju

Zapadne kolege pokušavaju da zavade Kinu i Indiju, ali obe zemlje to dobro vide i razumeju da NATO pokušava da postane dominantna sila i u Azijsko-tihookeanskom regionu, kazao je Lavrov.

Kako je ocenio, Indija se vodi, pre svega, svojim nacionalnim interesima, ali na nju, baš kao i na Kinu, Zapad vrši pritisak.

Rusija, sa druge strane, želi da ove dve velesile imaju dobre odnose jer će svi imati koristi od dobrog dijaloga Kine i Indije, poručio je on.

O razgovoru sa Blinkenom

Odgovarajući na pitanje o susretu sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom na marginama samita G20, Lavrov je potvrdio da se susret dogodio i dodao da su razgovarali o strateškoj stabilnosti u kontekstu odluke Rusije da suspenduje svoje učešće u sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja (START).

Takođe je rekao i da je bilo reči i o ukrajinskom konfliktu, kao i da ni o čemu drugom nije bilo reči sem o te dve teme.

„Razgovor je trajao deset minuta, a sve što sam čuo već sam imao priliku i ranije da čujem od američkih kolega. Razgovor je bio konstruktivan, bez emocija, rukovali smo se, to je bio jedan sasvim običan civilizovani razgovor“,zaključio je Lavrov.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner