Početna strana > Hronika > Sergej Lavrov: Rusija neće obustavljati borbena dejstva, čak i ako počnu pregovori sa Ukrajinom. Insistiranje da se „Rusiji nanese strateški poraz“ pokazuje agoniju i histeriju Zapada
Hronika

Sergej Lavrov: Rusija neće obustavljati borbena dejstva, čak i ako počnu pregovori sa Ukrajinom. Insistiranje da se „Rusiji nanese strateški poraz“ pokazuje agoniju i histeriju Zapada

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. april 2024.

Zapad je, osim tog straha od gubitka hegemonije, takođe jasno stavio do znanja da su se sve zemlje pokorile Americi, osvrnuvši se na izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da se "Evropa ne bori za Ukrajinu već protiv Rusije", ocenio je šef ruske diplomatije.

Insistiranje na tome da se Rusiji nanese strateški poraz pokazuje agoniju i histeriju onih koji to na Zapadu govore, a svi oni shvataju da se stvara novi ravnopravni svetski poredak, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu ruskim radio stanicama "Sputnjik", "Moskva govori" i "Komsomoljska pravda". 

"Insistiranjem da će Rusija biti poražena i naglašavanje egzistencijalnog značaja tog poraza za budućnost Zapada, ne odražava toliko ratoborno raspoloženje koliko agoniju i histeriju", kazao je Lavrov, podsetivši na reči bivšeg britanskog premijera Borisa DŽonsona da bi pobeda Ruske Federacije u sukobu sa Ukrajinom značila kraj zapadne hegemonije.

Zapad je, nastavio je Lavrov, osim tog straha od gubitka hegemonije, takođe jasno stavio do znanja da su se sve zemlje pokorile Americi, osvrnuvši se na izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da se "Evropa ne bori za Ukrajinu već protiv Rusije".

"Ta izjava predstavlja iskreno priznanje Brisela", ocenio je Lavrov.

Lavrov je dodao da Zapad razume da se sada formira novi multipolarni svetski poredak u kome će se svi oslanjati na princip suverene ravnopravnosti država sadržan u Povelji UN. 

On je naglasio da Rusija uvek više voli put pregovora nego borbi i vojnih sukoba, na šta ruski lider uvek podseća.

"Ukrajinci su predložili pregovore ubrzo nakon početka SVO, kada su shvatili da su se zaigrali sa bombardovanjem Donbasa i genocidom prema Rusima na tada njihovoj teritoriji, i mi smo te predloge prihvatili", rekao je ministar i podsetio da je "Forin afers" pisao da su Amerikanci i Britanci rekli Zelenskom da nastavi sukob, i da ne potpiše mirovni predlog s Rusijom.

Govoreći o sankcijama, Lavrov je rekao da Zapad neograničeno povećava sankcioni pritisak na Rusiju ne uzimajući u obzir kakve će to imati posledice.

"Oni potpuno nepromišljeno povećavaju te sankcije, ne razmišljajući o tome kakav će biti rezultat, a rezultat je bio očigledan od prvih dana, čak i pre SVO, kada su bile na snazi sankcije vezane za Krim. Rusija je uspela da se presabere i da ne zavisi od Zapada u svim oblastima u kojima su oni u stanju da ograniče naš razvoj, a gde je to bilo moguće – i u drugim oblastima", poručio je.

Rusija neće pauzirati sukob čak i ako počnu pregovori

Lavrov je naveo da Rusija raspolaže informacijama da se na teritoriji Ukrajine nalaze francuski vojni instruktori zajedno sa predstavnicima drugih specijalnih službi evropskih zemalja.

On je ukazao da Rusija u slučaju da se ponovo pokrenu pregovori sa Ukrajinom neće obustavljati borbena dejstva.

"Rekli smo da nećemo pauzirati sa sukobom tokom pregovora. Za razliku od onih pregovora koji su se odvijali svojevremeno u Istanbulu, ovog puta borbe moraju da se nastave. Osim toga, realnost na zemlji je postala drugačija, sada je potrebno uzeti u obzir naša četiri nova regiona", istakao je Lavrov i napomenuo da je Zelenski sam sebi zabranio pregovore.

Prema rečima šefa ruske diplomatije, "Formula Zelenskog" je ultimatum, a Rusija više nema poverenja u kijevski režim.

Rusija se "bavi" Ukrajinom zato što Kijev stvara pretnju za Moskvu, objasnio je ministar i dodao da je politika SAD doživela fijasko u Avganistanu, Iraku, Siriji, kao i u neposrednoj blizini Vašingtona, na Haitiju, gde u ovom trenutku "divljaju bande".

Pretnje da će Rusija napasti deo lukavog plana Zapada

Nema nikakvog smisla u pričama da će Rusija napasti zemlje Evrope, a cilj je da se iznudi novac od njihovih parlamenata za nastavak rata, ocenio je Lavrov.

"U poslednje vreme u evropskim zemljama birače plaše ruskom pretnjom u svetlu predstojećih izbora. Međutim, ako oni sami požele da se granice NATO približe našim granicama u Ukrajini, mi to nećemo dozvoliti", poručio je ruski ministar.

Prema njegovim rečima, trenutno se evropski lideri najviše zalažu da se nastavi pumpanje Ukrajine oružjem.

"Šolc, Ursula fon der Lajen – oni su već toliko nedvosmisleno i grubo presekli sve puteve, rekli da je Rusija neprijatelj i da Rusiju treba uništiti, ne dozvoliti da pobedi, spasiti Ukrajinu. Oni su naprosto kao političari gotovi ako se makar nešto ne izmeni u toj retorici", naglasio je ministar.

On se osvrnuo i na obeležavanje 80.godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, ukazavši da Rusija nije pozvana.

"Nisu nas pozvali. Oni imaju takav manir. Pristojni ljudi prvo pošalju pismo, a onda to objave u medijima. Organizatori svečanosti ranije su javili da je takav poziv upućen. Naglasili su da ruski predsednik Vladimir Putin nije pozvan, već je pozvana Rusija, i nisu precizirali šta to znači. A nisu pozvali nikog uopšte", rekao je Lavrov.

Neprihvatljiva mirovna konferencija u Švajcarskoj

Švajcarska se od jedne neutralne zemlje pretvorila u otvoreno neprijateljsku državu, upravo stoga Rusija smatra da to nije dobra platforma za pregovore, kazao je Lavrov, napomenuvši da bi "Formula Zelenskog" trebalo da bude odbačena kao osnova rešavanja ukrajinskog konflikta,

On je dodao da je potrebno razgovarati na osnovama na kojima je Rusija spremna da se dogovara.

"Švajcarska se pridružila svim zapadnim sankcijama, a takođe je odobrila strategiju nacionalne bezbednosti u kojoj se navodi da treba da 'gradi bezbednosno partnerstvo ne sa Rusijom, već protiv Rusije'. Zbog toga je nekako veoma čudno što tako gostoljubivo otvaraju svoja vrata, u nadi da i dalje uživaju reputaciju posrednika", primetio je Lavrov.

Moskva prenela Izraelu da Iran ne želi eskalaciju

U nedavnim kontaktima sa izraelskim kolegama, Rusija je prenela da Iran ne želi dalju eskalaciju, rekao je Lavrov.

On je dodao da Teheran ne može, a da ne odgovori na grubo kršenje međunarodnog prava i statusa diplomatskog predstavništva, ali da ipak ne želi eskalaciju. 

"Želja i cilj Izraela je da sa onoga što se dešava u Gazi skrene pažnju svetske zajednice na Iran kao nuklearnu pretnju", naveo je Lavrov i dodao da Iran nema nuklearno oružje, što je i saopštila Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA).

Zapad sve više zabrinut zbog razvoja finansijskog sistema BRIKS-a

Govoreći o BRIKS-u, ministar spoljnih poslova RF je napomenuo da je Zapad sve više zabrinut zbog rada zemalja te organizacije na razvoju svojih nezavisnih finansijskih mehanizama.

Prema njegovim rečima, Rusija je zainteresovana za povećanje uloge država BRIKS-a u međunarodnim monetarnim, finansijskim i trgovinskim sistemima, razvoj međubankarske saradnje, proširenje upotrebe nacionalnih valuta i stvaranje sopstvene razmene.

"Sve to sve više zabrinjava SAD i njihove saveznike koji shvataju da će, ako to bude uspešno, a mi to postignemo, ozbiljno dovesti u pitanje mehanizme globalizacije koji trenutno funkcionišu pod vođstvom Zapada", ocenio je šef ruske diplomatije.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner