Početna strana > Hronika > Sergej Lavrov: Rusija i Iran potpisali deklaraciju o načinima i sredstvima borbe protiv negativnih posledica jednostranih mera uvedenih protiv Moskve i Teherana
Hronika

Sergej Lavrov: Rusija i Iran potpisali deklaraciju o načinima i sredstvima borbe protiv negativnih posledica jednostranih mera uvedenih protiv Moskve i Teherana

PDF Štampa El. pošta
utorak, 05. decembar 2023.

 Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je, tokom razgovora sa iranskim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom Abdolahjanom u Moskvi, čestitao to što je Iran ove godine dobio poziv da uđe u BRIKS i što je u julu postao deo ŠOS-a. 

Kako je rekao Lavrov, Rusija se sa svoje strane veoma pozitivno odnosila prema zahtevima Irana da se pridruži ovim organizacijama i bila je jedna od zemalja koja se zalagala da Iran postane deo ovih saveza.

"Odnosi naših zemalja razvijaju se u svim ključnim oblastima, naši predsednici su u stalnom kontaktu, redovno razgovaraju telefonom", dodao je on, objasnivši da je ovo već šesti susret tokom ove godine, što ukazuje na veoma sadržajne odnose Moskve i Teherana.

Nedavno smo počeli da radimo na projektu izgradnje železničke rute Rašt-Astara, a kao i vi, i mi se zalažemo za to da koridor "Sever-Jug" dobije na još većem značaju.

Takođe, Moskva, kao i Teheran, žele da dođe do još većeg razvoja odnosa u sferi energetike, dodao je ruski ministar.

On je napomenuo da su u oktobru u Biškeku bili održani razgovori premijera Rusije Mihaila Mišustina i prvog zamenika iranskog predsednika. Takođe, u Moskvi su istog meseca održani i razgovori o trgovinsko-ekonomskoj saradnji sa drugim zvaničnicima, dodao je Lavrov.

"Ministarstva spoljnih poslova (Irana i Rusije) imaju veoma bliske kontakte, sada radimo na završetku novog međudržavnog sporazuma", izjavio je on.

Lavrov je saopštio i da su danas dve države potpisale deklaraciju o načinima i sredstvima borbe protiv negativnih posledica jednostranih mera uvedenih protiv Moskve i Teherana.

"To je nesumnjivo značajan korak", ocenio je on, objasnivši da je do toga došlo pošto su SAD i njihovi saveznici diplomatiju zamenili nezakonitim sankcionim merama.

"Danas ćemo razgovarati o pitanjima bilateralne saradnje i situaciji u regionu. Još jednom vam hvala za susret", zaključio je Lavrov.

Iranski ministar, sa svoje strane, zahvalio se Lavrovu za lep doček i, baš kao i ruski ministar spoljnih poslova, i on je potvrdio da je danas potpisana deklaracija o borbi protiv američkih sankcija i drugih jednostranih mera SAD.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner