Početna strana > Hronika > Sergej Lavrov: Iako kolektivni Zapad, SAD, NATO i EU pokušavaju da zaustave proces, njihovi napori su uzaludni. Sat multipolarne istorije otkucava u pravom smeru
Hronika

Sergej Lavrov: Iako kolektivni Zapad, SAD, NATO i EU pokušavaju da zaustave proces, njihovi napori su uzaludni. Sat multipolarne istorije otkucava u pravom smeru

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. januar 2023.

Kolektivni Zapad pokušava da zaustavi formiranje multipolarnog sveta, ali sat multipolarne istorije ide u pravom smeru, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Ministar je istakao da je formiranje multipolarnog sveta objektivan i nezaustavljiv proces, s obzirom na brzi razvoj zemalja poput Kine, Indije, jačanje Turske, Egipta, Brazila, drugih zemalja Latinske Amerike i zemalja Persijskog zaliva kao uticajnih centara.

Lavrov je podsetio da je predsednik Angole predložio sazivanje samita Afričke unije čime bi se utvrdilo mesto Afrike u svetskom poretku koji se stvara, kao i asocijacije BRIKS kao otelotvorenja globalne multipolarnosti i interesa nekih zemalja u "petorci".

Dakle, sat multipolarne istorije otkucava u pravom smeru, istakao je šef ruske diplomatije. "Iako kolektivni Zapad, SAD, NATO i EU, koji su pod potpunom kontrolom Vašingtona, pokušavaju da zaustave proces. Njihovi napori su uzaludni. Najviše na šta mogu da računaju je blago kočenje objektivnog toka istorije", rezimirao je Lavrov.

Ministar se danas vratio sa turneje po afričkom kontinentu.

"Noćni letovi, putovanje helikopterom, poteškoće u komunikaciji - ništa nije sprečilo intenzivne pregovore Sergeja Lavrova i njegove delegacije. Videli smo toliko divnih ljudi, čuli toliko važnih reči razumevanja i nade. Hvala Afriko!", napisala je portparolka Ministarstva Marija Zaharova na Telegramu.

(RT Balkan)