Početna strana > Hronika > Sergej Lavrov doputovao u Skoplje na sastanak Saveta ministara OEBS-a koji se održava u Severnoj Makedoniji, Srbiju na sastanku predstavlja Ivica Dačić
Hronika

Sergej Lavrov doputovao u Skoplje na sastanak Saveta ministara OEBS-a koji se održava u Severnoj Makedoniji, Srbiju na sastanku predstavlja Ivica Dačić

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30. novembar 2023.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je tokom noći u Skoplje na sastanak Saveta ministara OEBS-a koji se održava u Severnoj Makedoniji.

Dužina rute ministarskog aviona iznosila je oko 4.000 km, put je trajao više od pet sati. Lavrovljev avion je preleteo Tursku i Grčku na putu za Severnu Makedoniju, iako se ranije očekivalo da će leteti preko Bugarske.

Kako javljaju ruski mediji, bugarska strana odbila da dozvoli prelet aviona šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova ako se u njemu bude nalazila zvanična predstavnica ruskog diplomatskog resora Marija Zaharova.

U Skoplju se održava trodnevni 30. skup ministara spoljnih poslova Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koji će okupiti preko 70 delegacija sa oko 1.000 članova.

Ministri će doneti odluke o daljem funkcionisanju OEBS, a izvesno je da će odlučiti da Malta preuzme ulogu predsedavajućeg OEBS za 2024. godinu. Nakon više od tri decenije nezavisnosti, Makedonija je prvi put domaćin ovakvog jednog skupa, što se u zemlji ocenjuje kao veliki uspeh domaće diplomatije. Pripreme za ovaj događaj trajale su celu godinu, a tokom skupa biće angažovano više policijskih službi.

Zaharova ismejala Bugarsku: Jesam li mogla da preletim vašu zemlju bez aviona?

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je odluka bugarskih vlasti da zatvori vazdušni prostor za avion šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova ako se ona bude nalazila u njemu – opasna glupost.

„Zlobna glupost rusofoba došla je do toga da su prvi put u našoj istoriji zvanične vlasti zabranile da se na nebu nalazi ne avion, nego čovek u avionu. Tako je bilo napisano u zvaničnoj noti bugarskog Ministarstva spoljnih poslova – avion može da preleti Bugarku, ali Marija Zaharova ne može da putuje avionom. Nije ništa rečeno o tome da li mogu da preletim Bugarsku bez aviona ili svemirom“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je podsetila da je vazdušni saobraćaj regulisan odredbama Čikaške konvencije o međunarodnoj civilnoj avijaciji iz 1944. godine. Prema dokumentu, teritorijom države smatraju se „kopnene teritorije i susedne teritorijalne vode“, dok vazdušni prostor nije uključen u taj termin.

Zaharova je pojasnila da su upravo te odredbe trebalo da obezbede nesmetan let iznad teritorije Bugarske, bez obzira na restriktivne mere EU.

„Ne radi se samo o gluposti, nego o opasnoj gluposti nekog spletkaroša u strukturama vlasti Bugarske“, ocenila je ona.

Takođe, upozorila je, postupci Sofije graniče sa stvaranjem opasnog svetskog presedana na osnovu kojeg Rusija može preduzeti iste mere protiv zvaničnika NATO koji su na „recipročnim stop listama“.

„Da li su razmišljali o tome da će stvoriti opasan svetski presedan? Mislim da ne. Ko je dao pravo nepismenim činovnicima iz Sofije da brukaju bugarski narod? Inače, mi smo već u Skoplju“, poručila je Zaharova.

Ranije je saopšteno da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao tokom noći u Skoplje na sastanak Saveta ministara OEBS-a koji se održava u Severnoj Makedoniji. Putovao je preko Grčke. Prvobitno se pretpostavljalo da će se let realizovati preko Bugarske, koja je izdala dozvolu za let. Međutim, bugarska strana je odbila da dozvoli prelet aviona šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova ako se u njemu bude nalazila Marija Zaharova.

U Skoplju počinje Ministarski savet OEBS, Srbiju predstavlja Dačić

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dolazi danas u Skoplje, gde počinje 30. Ministarski savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Dačić će učestvovati na plenarnoj sednici Saveta, a planirano je da održi i više bilateralnih sastanaka sa ministrima spoljnih poslova drugih zemalja.

Takođe, najavljeno je i da će potpisati zajedničku izjavu sa šefovima diplomatija zemalja jugoistočne Evrope o borbi protiv korupcije.

Na skupu učestvuje više od 70 delegacija, a posebnu pažnju izazvao je dolazak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

On je u Severnu Makedoniju juče doleteo avionom preko Turske i Grčke, zato što je Bugarska odbila da otvori svoj vazdušni prostor.

Zbog dolaska Lavrova, Savet bojkotuju ministri spoljnih poslova Ukrajine, Litvanije, Letonije i Estonije.

Ministarski savet traje do petka 1. decembra.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner