Početna strana > Hronika > Serđo Matarela: Mateo Renci da odloži ostavku sve dok se ne usvoji budžet za 2017.
Hronika

Serđo Matarela: Mateo Renci da odloži ostavku sve dok se ne usvoji budžet za 2017.

PDF Štampa El. pošta
utorak, 06. decembar 2016.

 Rim -- Italijanski predsednik Serđo Matarela zamolio je još aktuelnog premijera Matea Rencija da odloži ostavku sve dok se ne usvoji budžet za 2017.

Predsednička kancelarija je saopštila to nakon što je Renci išao u posetu Matareli.

Renci je saopštio da će podneti ostavku nakon što je doživeo poraz na referendumu, pošto su Italijani glasali protiv ustavnih promena.

Renci je, kako se navodi, rekao predsedniku da "nije moguće da ostane na ovoj funkciji" kao premijer posle poraza na referendumu na kojem su se Italijani izjasni protiv izmena Ustava za koje se on zalagao.

Matarela je, imajući u vidu da Parlament treba da odobri zakona o budžetu, "zatražio od premijera da odloži ostavku dok se taj zadatak ne završi", navodi se u saopštenju.

Po delimičnim rezultatima glasanja, gotovo 60 odsto Italijana je glasalo protiv izmene Ustava.

Predložena reforma predviđala je drastično smanjenje ovlašćenja Senatu - gornjem domu Parlamenta, koji se više ne bi izjašnjavao o poverenju Vladi, ustavnim pitanjima, učešću Italije u EU ili zaštiti jezika manjina.

Rencijeva ostavka posle samo dve i po godine na funkciji otvara period političke i ekonomske neizvesnosti u Italiji, a delimično i u Evropskoj uniji (EU), posle odluke Velike Britanije da izađe iz članstva EU.

(B92-Beta-AP)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner