Početna strana > Hronika > Savet EU usvojio odluku o bezviznom ulasku u Evropsku uniju za vlasnike pasoša „Kosova“
Hronika

Savet EU usvojio odluku o bezviznom ulasku u Evropsku uniju za vlasnike pasoša „Kosova“

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 09. mart 2023.

Savet EU objavio je da je usvojio stav u prvom čitanju o putovanju bez viza za nosioce pasoša koje izdaje Priština.

"Nova pravila će omogućiti vlasnicima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. Ovo izuzeće od viznog zahteva će se primenjivati od datuma kada Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) počne da funkcioniše ili od 1. januara 2024. godine, šta god nastupi prvo", navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, Kosovo je uložilo velike napore da unapredi svoju bezbednost i upravljanje migracijama i da svoju viznu politiku uskladi sa politikom EU.

"Nadamo se da će naša saradnja u ovim oblastima i dalje biti plodonosna", izjavila je švedska ministarka za migracije Marija Malmer Stenergard.

Savet EU smatra da je Kosovo Kosovo postiglo značajan napredak na mapi puta za liberalizaciju viznog režima, a na osnovu ove procene, Evropska komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje je izdalo Kosovo.

Savet dodaje da će ovaj korak obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom.

 Komisija navodi i da će nastaviti da aktivno prati sprovođenje ovih zahteva, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima.

Predsedništvo Saveta EU i predstavnici Evropskog parlamenta postigli su dogovor o nacrtu uredbe o bezviznim putovanjima za nosioce pasoša koje izdaje Kosovo 14. decembra 2022 godine. Posle današnjeg usvajanja stava EU, ta odluka bi sada trebalo da se usvoji i u Evropskom parlamentu, pre nego što bude potpisano i objavljeno u Službenom glasniku EU.

"Kosovo je uložilo velike napore da poboljša svoju bezbednost i upravljanje migracijama i da svoju viznu politiku uskladi sa politikom EU. Nadamo se da će naša saradnja u ovim oblastima i dalje biti plodonosna", izjavila je švedska ministarka za migracije Marija Malmer Stenergard, čija zemlja predsedava EU.

Nova pravila sada treba da usvoji Evropski parlament (EP) pre nego što budu potpisana i objavljena u zvaničnom časopisu EU. Načelno, Evropski parlament bi trebao da izglasa viznu liberalizaciju u toku aprilskog zasedanja, a potom odluka postaje pravosnažna nakon objavljivanja u zvaničnom glasniku EU.

(Tanjug, RSE)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner