Početna strana > Hronika > Savet EU: Dogovor Beograda i Prištine oko praktičnih stvari
Hronika

Savet EU: Dogovor Beograda i Prištine oko praktičnih stvari

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 03. jul 2011.

Brisel - Savet Evropske unije saopštio je da su Beograd i Priština posle današnje runde pregovora postigli dogovor po pitanju matičnih knjiga, slobode kretanja i o načelnom prihvatanju univerzitetskih i školskih diploma.

Dogovori će stupiti na snagu čim bude "operativno izvodljivo", a njihovo sprovođenje biće garantovano trostranom radnom grupom.

U saopštenju je navedeno da je po pitanju matičnih knjiga dogovoreno da zajednički komitet, koji je već uspostavljen i koji predvodi Euleks, nastavi da identifikuje nedostatke u matičnim knjigama od pre 1999. godine.

Euleks će overiti kopije svih originalnih matičnih knjiga kako bi se napravio sveobuhvatan registar na Kosovu, a na zahtev Beograda dostaviće i informacije o matičnim podacima sa Kosova, navedeno je u saopštenju.

Drugi sporazum odnosi se na slobodu kretanja i omogućavanje putovanja preko administrativne linije samo uz lične karte. Odnosi se, takođe, i na registarske tablice i osiguranje vozila.

Beograd i Priština dogovorili su se i o načelnom prihvatanju univerzitetskih i školskih diploma,što će biti učinjeno kroz sertifikaciju koju će sprovesti međunarodna organizacija ili akademska institucija treće strane o kojoj se Beograd i Priština dogovore.

"Detalji ovoga biće dogovoreni na idućem sastanku", navodi se u saopštenju.

EU navodi da će dogovori Beograda i Prištine stupiti na snagu čim bude "operativno izvodljivo", a njihovo sprovođenje biće garantovano trostranom radnom grupom.

"Obe strane su se čvrsto obavezale da će poštovati dogovoreno", navodi se u saopštenju.

Tokom današnjeg susreta razgovarano je i o telekomunikacijama, katastru, carinskim pečatima i energetici i na svim ovim poljima dve strane su se približile dogovoru, ocenila je EU.

Dve strane su iznele i svoja gledišta po pitanju verskog i kulturnog nasleđa, kao i po pitanju regionalne saradnje.

(Kurir)