Početna strana > Hronika > Saša Janković: Izbori nisu završeni, već oteti, Aleksandar Vučić je silom prisvojio funkciju predsednika Republike
Hronika

Saša Janković: Izbori nisu završeni, već oteti, Aleksandar Vučić je silom prisvojio funkciju predsednika Republike

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 20. april 2017.

"Izbori nisu završeni, već oteti, Aleksandar Vučić je silom prisvojio funkciju predsednika Republike", rekao je Saša Janković u intervjuu nedeljniku Vreme, ističući da pokret, čije formiranje najavljuje, vidi kao tačku okupljanja nove generacije političkog delovanja, koja će vratiti iskrenost, smisao i poverenje u politiku, državu i institucije.

Ukazujući da Vučića uopšte ne interesuje šta je nelegalno, a šta nelegitimno u tome što je uradio, Janković je konstatovao da je "izborna krađa dokumentovana".

"Druga stvar je što dokazi ne mogu da se izvedu pred državnim organima, jer su ti organi oteti još pre ovih izbora - dr Nebojša Stefanović je Vučiću pod noge bacio Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i zauzvrat, u poslednjoj epizodi, dobio poljubac u teme", objasnio je Janković.

"Da sada ponudimo još 100 novih snimaka, dokaza i argumenata", smatra Janković, "odgovor vlasti biće isti - lažu Soroševi, Nato, Dosovi plaćenici i izdajnici, ne verujete valjda ni njima, ni svojim očima i ušima, a ko poveruje i on je plaćenik, izdajnik i sprema rat, državni udar, destabilizuje ovako sjajnu situaciju".

Janković je precizirao da Vučić "nije demokratski, legitimno izabran za predsednika, već je tu funkciju prisvojio brutalnom institucionalnom, medijskom, finansijskom i fizičkom silom".

Van pokreta oni koji su se ogrešili

Upitan gde vidi svoj pokret na političkoj sceni Srbije i na koga računa, Janković je odgovorio da pokret vidi kao glavno uporište i tačku okupljanja nove generacije političkog delovanja, koja će vratiti iskrenost, smisao i poverenje u politiku, državu i institucije.

"Računam na sve ljude opredeljene ka građanskom društvu socijalne pravde koji nisu činili zlo drugima", istakao je Janković i dodao da se trudi da niko ko se zaista ogrešio o ljude ne nađe u pokretu, "niko ko je svesno i namerno činio zlo drugima i ko je ogrezao u kriminal".

"Ovo će da bude novi pokret, ali ne bih odbacivao ljude samo zato što su u nekom periodu života imali istaknutu ulogu, a možda i bili žrtve pokušaja, uspešnih ili neuspešnih, diskreditacija", rekao je Janković.

Najavio da će pokret kao članove imati, ne samo pojedince, već i druge pokrete, stranke, političke i nepolitičke organizacije.

Sarađivao bi sa Maksimovićem, Belom bi se nasmejao

Upitan o nepoverenju građana u partije, politiku i političare, što pokazuje i izborni rezultat Ljubiše Maksimovića, Janković je konstatovao da je razumljivo razočaranje ljudi u državni i politički sistem, a njih čine institucije i političke partije.

"Drugim rečima, Beli Preletačević je sjajna parodija, satira i ogledalo apsurda za državu, ali ipak nećemo parodiju, apsurd da ozvaničimo kao institucionalno rešenje", rekao je Janković.

On smatra da je parodija korisna ako je u službi ozbiljnog rešenja, "u protivnom je samo sprdnja i mlade ljude u krajnjem odvraća od aktivnog učešća u političkom životu".

"Luka Maksimović se u jednom momentu bavio ispravnošću pijaće vode u Mladenovcu. Sa njim želim da razgovaram, a Belom mogu samo da se (gorko) smejem", naglasio je Janković.

"Uzrok protesta galopirajuća autokratija"

Povodom protesta koji se već dve nedelje održavaju u Beogradu i ostalim gradovima Srbije, Janković je ocenio da je njegov uzrok "galopirajuća autokratija, očigledno u pravcu diktature" i naglasio da ga je očekivao i ranije, jer "baš na dosta treba".

On smatra da se Vučić plaši ako protest vremenom dobije na "definiciji" i snazi i zato "čini sve da protest razbije".

Upitan kako mu izgledaju postavljeni zahtevi, Janković je odgovorio "sjajno" i ocenio da "živimo u zemlji u kojoj su građani dovoljno osvešćeni da traže institucije i ljude od integriteta u državi".

"Jasno je da ovako dalje neće ići, da je prekardašilo. Srbija se uspravlja", naglasio je Janković i zaključio da je "svaki dan ovog živog blata nepovratna šteta za svakog pojedinačno i za celu naciju".

(Fonet) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Šta mislite ko će osvojiti Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner