Početna strana > Hronika > Sarajevo: Predsednik Federacije BiH pomilovao Nasera Orića
Hronika

Sarajevo: Predsednik Federacije BiH pomilovao Nasera Orića

PDF Štampa El. pošta
petak, 13. januar 2012.

Sarajevo – Predsednik Federacije BiH pomilovao bivšeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici Nasera Orića i ukinuo mu uslovnu kaznu od četiri godine.

Pošto je Orić tu kaznu izdržavao zbog nelegalnog nošenja oružje i municije, ovim pomilovanjem njemu je omogućeno da ponovo nosi oružje bez straha da će ponovo završiti iza rešetaka.

Uz Orića, predsednik FBiH Živko Budimir je pomilovao još nekoliko zatvorenika, među kojima su i ubice, pljačkaši i seksualni prestupnici, piše "Pres" u izdanju za Republiku Srpsku. 

Obrazlažući odluku, Budimir je rekao da su svi pomilovani u potpunosti rehabilitovani i da "ne predstavljaju nikakvu opasnost za društvo". 

Ratni komandant srebreničkih muslimana, kojem je zbog ratnog zločina bilo suđeno u Haškom tribunalu gde je proglašen nevinim, osuđen je u junu 2009. u sarajevskom opštinskom sudu na dve godine zatvora. Godinu dana kasnije ta odluka je preinačena na četiri godine uslovno. Haški tribunal je 2006. osudio Orića na dve godine zatvora, samo zato što nije sprečio zločine, ali je u drugostepenom postupku 2008. godine, Orić oslobođen. 

U procesu protiv Orića, Apelaciono veće u Hagu je tada zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993. godine“, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner