Početna strana > Hronika > Samanta Pauer optužila Rusiju za izmišljanje "potpunih laži" oko Ukrajine
Hronika

Samanta Pauer optužila Rusiju za izmišljanje "potpunih laži" oko Ukrajine

PDF Štampa El. pošta
petak, 12. jun 2015.

Američki ambasador u UN Samanta Pauer otužila je Rusiju za izmišljanje "potpunih laži" oko Ukrajine, kako bi sakrila direktno učešće ruskih vlasti u ratu, kojim pokušava da osujeti prozapadne ukrajinske snage.

Obraćajući se stotinama okupljneih ljudi u Kijevu, Pauerova je prenela jednu od najtežih poruka Vašingtona Moskvi, od kada su zaraćene strane nevoljno potpisale precizno definisano primirje u februaru, koje je prošle nedelje bilo na ivici propadanja.

Njen emotivni 70-minutni govor došao je u godini, kada predsednik Petro Porošenko pokušava da poništi deceniju parališuće korupcije i anemičnog ekonomskog rasta, pošto je izostalo oslanjanje na rusku pomoć.

Pauerova je rekla da je Rusija pokrenula rat u srcu industrijskog područja istočne Ukrajine pre 14 meseci, sa namerom da nova vlada opstane bez finansijkih sredstava i podrije podršku javnosti.

Ona je optužila Kremlj da je tada pokušao da prikrije svoj plan kroz bujicu medijske propagande i neiskrene govore u Savetu bezbednisti UN, što je doprinelo da Vladimir Putin dobije rekordnu podršku domaće javnosti.

"Fokus Saveta bezbednosti na Ukrajinu je važan jer mi daje šansu da u ime SAD, iznesem dokaz o tome kako Rusija prikriva svoju agresiju", kazala je ona.

Putin je odlučno porekao slanje specijalnih snaga na ukrajinsko ratište Donjeck i Lugans, gde pretežno živi stanovništvio koje govori ruski i ima drevne kulturne veze sa Moskvom. Kremlj je naoružane Ruse, otkrivene u ratnoj zoni, nazvao dobrovoljcima i patriotima van dužnosti, koji su odgovorili "na poziv srca," prenosi AFP.

To obrazloženje su SAD i njeni saveznici u EU odbili, a lideri najbogatijih zemalja sveta -grupe G7 zapratili su u ponedeljak da će pojačati sankcije protiv Rusije, u slučaju širenja krvoprolića.

Moskva na sastanak Putina i američkog državnog sekretara DŽona Kerija, gleda kao na posetepeno omekšavanje zapada. Pauerova je svojim javnim nastupom želela da rasprši te špekuacije i uveri sve razočarane Ukrajince da SAD čvrsto stoje na jihovoj strani.

(Tanjug)