Početna strana > Hronika > Sali Beriša: Izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima je fikcija
Hronika

Sali Beriša: Izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima je fikcija

PDF Štampa El. pošta
subota, 24. septembar 2011.

NjUJORK - Albanski premijer Sali Beriša danas je, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, krizu na severu Kosova pokušao da objasni otporom kriminalaca koji se protive navodnoj nameri Prištine da uvede vladavinu zakona, dok je za izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima rekao da je fikcija.

U govoru tokom generalne debate u sedištu UN, Beriša je opisivao situaciju na Kosovu gotovo idilično, kao mesto sa najvišim standardima zaštite sloboda i prava manjina u regionu, gde je srpsko kulturno nasleđe zaštićenije nego ikada.

"Najveći problem za kosovske Srbe danas su napetosti stvorene i orkestrirane sa nacionalističkim ciljem. Jedina pretnja sa kojom se suočavaju je ona da služe ciljevima gorke prošlosti koja se nikada ne sme vratiti", kazao je premijer Albanije.

Uz tvrdnju da je pokušaj preuzimanja administrativnih prelaza bio u skladu sa dogovorima postignutim tokom dijaloga u Briselu, on je još dodao da vlasti u Prištini ne žele ništa drugo osim, kako je rekao, da uvedu ustavni poredak na svojoj suverenoj teritoriji.

"Taj napor, međutim, izazvao je snažan otpor kriminalnih grupa i organizovanih bandi", kazao je Beriša.

U govoru koji je trajao skoro pola sata, on je o Kosovu govorio više od 10 minuta.

Prema njegovim tvrdnjama, paralelne strukture koje plaća Beograd, pretvorile su tri homogene srpske zajednice severno od Mitrovice u utočište za organizovani kriminal i svaku vrstu krijumčarenja.

"Napori Beograda da u te tri zajednice održi paralelne strukture vlasti, pokazuju da on još veruje u promenu granica u našem regionu, zasnovanu na propaloj i odavno prevaziđenoj ideji etnički čistih teritorija Velike Srbije", kazao je Beriša.

Ocenivši da je poštovanje postojećih granica na Balkanu temeljni uslov za trajni mir i stabilnost, predsednik Albanije je, međutim, pozvao članice UN da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost te srpske pokrajine.

Kosovo, prema njegovim rečima, predstavlja značajan faktor mira, stabilnosti i saradnje u regionu.

Beriša je, u istom govoru, za izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima, rekao je da predstavlja skretanje pažnje sa odluke Međunarodnog suda pravde da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

On je za taj izveštaj rekao da ga podseća na roman Agate Kristi i da je u stvari kopirani izveštaj srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

"Izveštaj je fikcija i ima jedinu svrhu da skrene pažnju sa odluke Međunarodnog suda pravde u korist nezavisnosti Kosova", tvrdi predsednik Albanije.

Beriša je, ipak, potvrdio da je Albanija zvanično pozvala Euleks da istragu o trgovini ljudskim organima vodi i na njenoj teritoriji.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner