Početna strana > Hronika > SAD osudile odluku Nikaragve da napusti Organizaciju američkih država: Još jedan korak udaljavanja od demokratije
Hronika

SAD osudile odluku Nikaragve da napusti Organizaciju američkih država: Još jedan korak udaljavanja od demokratije

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 20. novembar 2023.

 MEKSIKO SITI – Američko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je danas odluku Nikaragve da se povuče iz Organizacije američkih država (OAS) kao „još jednim korakom udaljavanja od demokratije i da time dodatno izoluje Nikaragvu od međunarodne zajednice”.

To regionalno telo je dugo kritikovalo stanje ljudskih prava u Nikaragvi pod vlašću predsednika Danijela Ortege koji je uporno odbacivao takve navode da bi zatim započeo dvogodišnji proces napuštanja OAS u novembru 2021. godine, prenosi Beta-AP.

Poslednja zemlja koja je napustila OAS bila je Venecuela 2019. godine.

Ortegina vlada započela je proces napuštanja OAS ubrzo nakon što se ovo telo pridružilo međunarodnoj zajednici u osudi izbora na kojima je Ortega reizabran za predsednika a koji su kritikovani kao lažirani.

OAS je saopštila da će nastaviti pažljivo da prati stanje demokratije i ljudskih prava u Nikaragvi čak i nakon izlaska te zemlje iz organizacije, čiji je bila član od 1950. godine.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner