Početna strana > Hronika > SAD: Objavljena fotografija dvojice policajca koji sa oružjem poziraju iznad Afroamerikanca kao da su ga ulovili
Hronika

SAD: Objavljena fotografija dvojice policajca koji sa oružjem poziraju iznad Afroamerikanca kao da su ga ulovili

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 28. maj 2015.

Sudija u Čikagu objavio je fotografiju dvojice policajca koji sa oružjem poziraju iznad neidentifikovanog Afroamerikanca sa rogovima kao da su ga ulovili.

Ta fotografija, koju su policiji federalni tužioci dostavili 2013. godine, napravljena je između 1998. i 2003. godine u stanici u policijskom okrugu Harison, prenosi britanski „Gardijan“.

Oba policajca sa slike više nisu u službi, jedan direktno zbog fotografije, dok je drugi otkaz dobio pre toga. 

Policijski načelnik Geri Mekarti nazvao je fotografiju „odvratnom“. 

„Kao načelnik ovog okruga i stanovnik našeg grada, neću tolerisati ovakvo ponašanje i zbog toga ova dvojica policajaca sa slike više nisu u službi“, rekao je Mekarti. 

DŽerom Finigan, levi čovek sa slike, dobio je otkaz mnogo pre nego što je fotografija došla u žižu javnosti. On je osuđen na 12 godina zatvora zbog pljačke i malverzacija sa porezom. 

Međutim, ova fotografija je direktan uzrok zbog čega je Timoti Mekdermont dobio otkaz 2014. godine. 

Dok su mnogi navodili da bi on trebalo da bude samo suspendovan, većina ljudi je tvrdila „da je pretnja Afroamerikancu ne kao ljudskom biću nego kao životinji sramna“. 

Mekdermont je nakon toga zatražio od sudije da ne objavljuje fotografiju, a osim toga, podnosi i žalbu na odluku suda o njegovom otpuštanju, navode tamošnji mediji.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner