Početna strana > Hronika > SAD: Ministarstvo odbrane razmatra predlog Boinga da u Ukrajinu pošalje jeftine, "male i tačne" bombe koje se mogu montirati na lako dostupne rakete
Hronika

SAD: Ministarstvo odbrane razmatra predlog Boinga da u Ukrajinu pošalje jeftine, "male i tačne" bombe koje se mogu montirati na lako dostupne rakete

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 05. decembar 2022.

Ministarstvo odbrane SAD razmatra predlog Boinga da u Ukrajinu pošalje jeftine, male i tačne bombe koje se mogu montirati na lako dostupne rakete.

Kako Rojters saznaje, reč je o sistemu naoružanja malog prečnika za lansiranje sa zemlje (GLSDB) koji su zajednički razvili Boeing radionica i švedska odbrambeno-bezbednosna kompanija SAAB.

Glavne karakteristike projektila su sposobnost pogađanja ciljeva iz različitih uglova, visoka preciznost i efikasnost na velikim udaljenostima. Ima domet od 150 kilometara (što je duplo više od projektila koje Ukrajinci ispaljuju iz sistema HIMARS i ML270).

Vodi ga GPS, može sprečiti određene elektronske smetnje. Može se koristiti u svim vremenskim uslovima i može se koristiti protiv oklopnih vozila, piše Oslobođenje.

GLSDB sistem kombinuje bombu malog prečnika GBU-39 (SDB) sa raketnim motorom M26. GBU-39, koji funkcioniše kao bojeva glava GLSDB, ima mala, preklopna krila koja mu omogućavaju da „lebdi” više od 100 km i gađa mete prečnika jednog metra.

Takvo oružje bi omogućilo ukrajinskim oružanim snagama da napadnu daleko iza ruskih linija. Zapadni saveznici se suočavaju sa izazovima da zadovolje potrebe Kijeva za novim oružjem.

GLSDB bi mogao biti isporučen već u proleće 2023. jer su njegove glavne komponente lako dostupne i relativno jeftine.

Određena količina GLSDB jedinica je već izgrađena, ali i dalje postoje brojne logističke prepreke u vezi sa zvaničnom nabavkom takvog naoružanja.

(Oslobođenje, Danas) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner