Početna strana > Hronika > Sabor SPC doneo odluku o penzionisanju vladike Artemija
Hronika

Sabor SPC doneo odluku o penzionisanju vladike Artemija

PDF Štampa El. pošta
utorak, 04. maj 2010.

Na Saboru Srpske pravoslavne crkve, većinom glasova usvojena odluka o penzionisanju episkopa raško-prizrenskog Artemija, saznaje RTS.

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je danas većinom glasova da penzioniše episkopa raško-prizrenskog Artemija, saznaje RTS iz pouzdanih izvora.

Sinod SPC suspendovao je u februaru vladiku Artemija zbog finansijskih malverzacija unutar Eparhije, a konačnu odluku o njegovoj sudbini trebalo je da donese Sabor, najviše telo SPC.

Sinod je tada zaključio da je u finansijsko-materijalnom poslovanju Raško-prizrenske eparhije bilo propusta i problematičnih transakcija za koje je vladika Artemije posredno odgovoran jer je propustio da proveri odluke svojih saradnika. 
Episkop bački Irinej rekao je nakon te sednice da je Sinod, mimo svog običaja i nevoljno, bio primoran da, pored kanonskih odluka, uputi i krivičnu prijavu i zatraži krivičnu odgovornost najodgovornijih ličnosti iz okruženja episkopa Artemija, zbog navodnih zloupotreba u finansijskom i materijalnom poslovanju u eparhiji.

Prilikom pregleda eparhijske dokumentacije ustanovljeno je da je Simeon Vilovski, sekretar vladike Artemija, samovoljno uzimao novac iz fonda NVO "Majka Jugovića", namenjenog za četiri narodne kuhinje i da je taj novac Vilovski koristio za potrebe ličnog luksuza.

Vilovski je uhapšen 11. marta u okolini Soluna, u Grčkoj, po poternici srpskog Interpola i nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

Viši sud u Beogradu vodi istragu protiv vlasnika građevinskog preduzeća "Rade Neimar" Predraga Subotičkog i arhimandrita Vilovskog, zbog sumnje da su nezakonito prisvojili 350.000 evra namenjenih rekonstrukciji manastira.

U svom prvom javnom obraćanju nakon što ga je Sinod razrešio dužnosti upravitelja eparhijom, vladika Artemije je rekao da prihvata odluke Sinoda iako se sa njima ne slaže, očekujući da će Sabor doneti najcelishodnije rešenje oko njegovog razrešenja i eventualnih zloupotreba u poslovanju Eparhije raško-prizrenske.

Za privremenog administratora Eparhije raško-prizrenske imenovan je penzinisani episkop Atanasije (Jevtić).

Episkop Artemije (Radosavljević) rođen je 15. januara 1935. godine u selu Lelić kod Valjeva. Zamonašio se nakon završetka bogoslovije 20.novembra 1960. godine u manastiru Ćelije. Po završetku Teološkog fakulteta u Beogradu upisao je postdiplomske studije u Atini gde je odbranio sa uspehom doktorsku disertaciju sa temom Tajna spasenja po Svetom Maksimu Ispovedniku. Zatim se povukao u manastir Crna Reka gde provodi 13 godina. Izabran je za Episkopa raško-prizrenskog u maju 1991. godine.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner