Početna strana > Hronika > Sa 168 glasova „Za“ , 26 protiv i dva uzdržana, Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, čime je omogućeno da svi lokalni izbori, u gradovima u kojima nisu održani u decembru, budu održani 2. juna
Hronika

Sa 168 glasova „Za“ , 26 protiv i dva uzdržana, Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, čime je omogućeno da svi lokalni izbori, u gradovima u kojima nisu održani u decembru, budu održani 2. juna

PDF Štampa El. pošta
utorak, 23. april 2024.

 Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, čime je omogućeno da lokalni izbori u gradovima u kojima nisu održani u decembru, budu spojeni sa već raspisanim izborima za gradsku vlast u Beogradu, koji će biti održani 2. juna.

Za izmene i dopune zakona glasalo je 168 poslanika među kojima su i poslanici dela opozicije, odnosno stranaka koje su donele odluku da izađu na beogradske izbore u junu. Protiv je bilo 26, dvoje je bilo uzdržano, a 11 nije glasalo od 204 poslanika.

Skupština je prihvatila da ovaj zakon zbog naročito opravdanih razloga stupa na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Inače, sednica je bila zakazana na predlog 187 poslanika vlasti i dela opozicije.

U obrazloženju predloga za promenu Zakona piše da se on donosi zbog dinamike održavanje izbora i sednica lokalnih samouprava.

Tako će se rok za raspisivanje lokalnih izbora pomeriti sa 120 na 150 dana pre isteka mandata, a od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umesto 45 kako piše u aktuelnom zakonu.

Na izbore će, kako je najavljeno izaći Zeleno levi front, Narodni pokret Srbija, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA najavile da neće učestvovati jer smatraju da nema vremena da se poboljšaju izborni uslovi do 2. juna.

(Beta)