Početna strana > Hronika > RTS: Svađa zbog Zida plača
Hronika

RTS: Svađa zbog Zida plača

PDF Štampa El. pošta
petak, 26. novembar 2010.

Napetost između Izraela i Palestine ponovo raste, i to u vreme zastoja u mirovnim pregovorima. Dva naroda se sukobila oko Zida plača, koji su Palestinci nazvali svetim mestom muslimana, a ne Jevreja.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nazvao je studiju Palestinske uprave, koja iznosi tvrdnje da je Zid plača sveto mesto muslimana, a ne Jevreja, neosnovanom i skandaloznom. 

"Zapadni zid je bilo najsvetije mesto jevrejskog naroda skoro 2.000 godina, od uništenja drugog hrama. Ovo nije jedini slučaj u kome Palestinci pokušavaju da iskrive istorijske činjenice, kako bi porekli duboke i istorijske veze jevrejskog naroda i njegove domovine," istakao je Netanijahu.

Izraelski premijer je doveo u pitanje namere Palestinske uprave da se postigne mir, čija je osnova zajednički život i međusobno priznavanje.

Svađa, koja povećava napetost u vreme zastoja mirovnih pregovora, izbila je pošto je na Internet stranici palestinskog Ministarstva informacija objavljena studija na arapskom jeziku, u kojoj se navodi da Zapadni zid nema verskog značaja za Jevreje, već je muslimanska svojina i zapravo zapadni zid džamije Al Aksa, treće po značaju u islamu.

Zamenik ministra informacija u prozapadnoj Palestinskoj upravi Al Mutavakil Taha, izjavio je da je studija na pet strana odraz palestinske pozicije.

"Taj zid nikada nije bio deo onoga što se zove jevrejski hram. Međutim, zahvaljujći islamskoj toleranciji, dozvoljeno je Jevrejima da stoje ispred njega i plaču zbog gubitka hrama", navedeno je u dokumentu, kako su preneli izraelski mediji.

(Ne)stabilni partneri za mir

U studiji se zaključuje da, pošto Jevreji ne mogu da polažu pravo na to područje, to jeste sveta muslimanska teritorija i mora biti deo palestinskog Jerusalima, preneo je list Harec.

Palestinci tvrde da nema nijednog kamena u zidu koji pripada eri jevrejskog kralja Solomona.

Izraelski eksperti, međutim, navode da kamenje od koga je izgrađen Zapadni zid potiče iz doba Solomonovog hrama i hrama koji je obnovio kralj Irod stotinama godina pre pojave islama.

Netanijahuov portparol Mark Regev, odmah posle objavljivanja studije, pozvao je palestinsko rukovodstvo da se javno distancira od studije, naglasivši da se takve tvrdnje ne očekuju od partnera za mir, već od Ahmadinežadovog Irana, libanskog Hezbolaha ili Hamasa.

Status Jerusalima i svetih mesta u tom gradu jedan je od razloga nesporazuma dva naroda.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim od Jordana, u ratu 1967. godine, uključujući i jerusalimski stari grad, gde se nalazi Zid plača, a zatim ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

U kvartovima istočnog dela Jerusalima živi oko 200.000 Jevreja i 250.000 Palestinaca, koji žele da istočni Jerusalim bude prestonica buduće palestinske države, koja će obuhvatiti Pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Izraelski lideri, međutim, tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati zauvek pod izraelskim suverenitetom.

Kontroverzna palestinska studija objavljena je nakon što je izraelska vlada odobrila 23 miliona dolara za petogodišnji projekat obnove područja oko Zida plača i u vreme kada se vodi borba za kontrolu nad svakim mestom u Jerusalimu i kada se Jevreji useljavaju u arapske kvartove.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner