Početna strana > Hronika > RSE: Srbija podržala Deklaraciju EU koja osuđuje prinudno prizemljenje Rajanerovog aviona u Minsk od strane beloruskih vlasti i hapšenje novinara Romana Protaševiča
Hronika

RSE: Srbija podržala Deklaraciju EU koja osuđuje prinudno prizemljenje Rajanerovog aviona u Minsk od strane beloruskih vlasti i hapšenje novinara Romana Protaševiča

PDF Štampa El. pošta
petak, 11. jun 2021.

Srbija je podržala Deklaraciju Evropske unije o prinudnom preusmeravanju Rajanerovog aviona u Minsk, objavljeno je na sajtu Evropskog saveta, preneo je danas Radio Slobodna Evropa.

Deklaraciji su se sem Srbije, kako stoji na sajtu Evropskog saveta, pridružile i druge države Zapadnog Balkana, Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija

Deklaracija EU usvojena je 24. maja ove godine nakon što su beloruske vlasti preusmerile Rajanerov avion, sa leta iz dve prestonice EU, u Minsk i uhapsile novinara Romana Protaševiča. Države članice i kandidati mogu naknadno da se pridružuju podršci toj deklaraciji.

Zvaničnici u Srbiji nisu objavili javno odluku o podršci, navodi RSE.

U Deklaraciji EU se navodi da je preusmeravanje aviona i hapšenje Protaševiča još jedan očigledan pokušaj beloruskih vlasti da utišaju sve glasove opozicije.Takođe se poziva na hitno oslobađanje Protaševiča i međunarodnu istragu ovog incidenta.

Deklaraciji su se sem Srbije, kako stoji na sajtu Evropskog saveta, pridružile i druge države Zapadnog Balkana, Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Ovo nije prvi put da se Srbija pridružuje Deklaraciji EU protiv Belorusije.

Srbija je krajem avgusta 2020. potpisala Deklaraciju EU u kojoj je navedeno da su građani Belorusije tokom izborne kampanje te godine „pokazali želju za demokratskim promenama“, ali da predsednički izbori „nisu bili ni slobodni ni fer“.

Međutim, premijerka Srbije Ana Brnabić je posle toga izjavila da se nada da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko „neće to zameriti“ Srbiji.

U Deklaraciji EU se navodi da je preusmeravanje aviona i hapšenje Protaševiča još jedan očigledan pokušaj beloruskih vlasti da utišaju sve glasove opozicije

Evropska unija uvela je do sada tri kruga sankcija protiv Belorusije, primenjujući zamrzavanje imovine i zabranu izdavanja viza za 88 pojedinaca i sedam entiteta, uključujući i autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka, podseća RSE.

Takođe je zatvorila svoj vazdušni prostor i aerodrome za beloruske avione i preporučila evropskim avio-kompanijama da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije.

U međuvremenu je najavljeno da se odmeravaju nove sankcije usmerene na ekonomski sektor blizak Lukašenku.

Nije poznato da li Srbija podržavanjem Deklaracije pristaje i na sankcije, piše RSE.

(Fonet)

Videti još: Belorusija: Lukašenko naredio prisilno prizemljenje Rajanerovog aviona na liniji Atina-Viljnus - kako bi vlasti uhapsile opozicionog aktivistu

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner