Početna strana > Hronika > RSE: Poznati čečenski bloger i kritičar Kadirova Tumso Abdurahmanov ubijen u Švedskoj
Hronika

RSE: Poznati čečenski bloger i kritičar Kadirova Tumso Abdurahmanov ubijen u Švedskoj

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 05. decembar 2022.

Tumso Abdurahmanov, poznati kritičar čečenskog lidera Ramzana Kadirova ubijen je u Švedskoj, saopštile su kolege blogera za ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Abdurahmanov je ubijen tokom noći izmedju 1. i 2. decembra.

Švedske vlasti nisu o tome ništa saopštile, sem da nemaju informacije o tome gde se Abdurahmanov nalazi.

Čečenski opozicioni kanal na Telegramu, 1ADAT je 5. decembra je takodje potvrdio da je Aburahmanov ubijen i da je njegov brat Muhamad Abdurahmanov pod zaštitom sigurnosnih snaga Švedske.

Vest da je Abdurahmanov (36) ubijen pojavila se na društvenim mrežama 1. decembra, ali nije mogla biti potvrdjena.

Čečenske opozicione grupe izvestile su da nisu mogle da kontaktiraju blogera i da su njegovi predstavnici rekli da nisu bili u kontaktu sa njim ili sa njegovim bratom.

U januaru 2021. nekolicina ruskih državljana iz Čečenije dobili su duge zatvorske kazne u Švedskoj zbog pokušaja ubistva Abdurahmanova u februaru 2020.

Jedan od njih, Ruslan Mamajev je svedočio da je delovao u ime čečenskih vlasti koje su mu obećale da će mu platiti 50.000 evra.

Kadirov, koji je na vlasti u Čečeniji od 2007. često je optuživan od strane ruskih i medjunarodnih grupa za ljudska prava da krši ljudska prava otmicama, mučenjem, vansudskim ubistvima i napadima na LGBT zajednicu.

Abdurahmanov, popularni Jutjub bloger koji je oštro kritikovao Kadirova i njegovu vladu u Čečeniji, napustio je Rusiju 2015. Dobio je politički azil u Švedskoj.

(Beta, Danas) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner