Početna strana > Hronika > Rojters: Rusija se sprema da zapečati i zatvori gasovode „Severni tok 1 i 2“, jer ne postoje planovi za popravku nastalih oštećenja, ili skoro ponovno aktiviranje
Hronika

Rojters: Rusija se sprema da zapečati i zatvori gasovode „Severni tok 1 i 2“, jer ne postoje planovi za popravku nastalih oštećenja, ili skoro ponovno aktiviranje

PDF Štampa El. pošta
subota, 04. mart 2023.

Gasovod Severni tok trebalo bi da bude zapečaćen i zatvoren, jer ne postoje planovi za popravku nastalih oštećenja ili ponovno aktiviranje, objavio je Rojters pozivajući se na izvore upoznate sa planovima za gasovod.

Severni tok 1 i Severni tok 2, od kojih se svaka sastoji od dve cevi, izgradio je ruski "Gasprom" sa planom da 110 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje bude dostavljeno u Nemačku ispod Baltičkog mora.

Tri cevi su pukle usled eksplozija u septembru, a jedna od cevi Severnog toka 2 je ostala netaknuta.

Američki predsednik DŽozef Bajden odlučio je da digne u vazduh Severni tok 1 i 2  isključivo iz političkih razloga, cilj mu je bio da spreči Nemačku i zapadnu Evropu da otvore gasovod u slučaju velikih hladnoća, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu koji se emituje na RT dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

"Gasprom" je objavio da je tehnički moguće popraviti oštećene cevi, ali Rojters piše pozivajući se na dva izvora upoznata sa planovima da Moskva vidi male izglede da će se odnosi sa Zapadom dovoljno poboljšati u doglednoj budućnosti da bi gasovodi bili u upotrebi.

Rojters, pozivajući se na izvor iz Rusije, piše da Moskva projekat gasovoda vidi kao "sahranjen". Druga dva izvora kažu da, iako ne postoji plan za popravku cevi, one će barem biti konzervirane kako bi bilo moguće njihovo ponovno aktiviranje u budućnosti.

I drugi Rojtersov izvor upoznat sa planovima potvrdio je da zainteresovane strane razmišljaju o konzervaciji. "To bi najverovatnije značilo zaptivanje oštećenih delova i stavljanje premaza u cevi kako bi se sprečila dalja korozija od morske vode", piše Rojters.

Jedan od ruskih izvora je rekao da, ako bi tečni prirodni gas iz Sjedinjenih Država koji se koristi u Evropi za nadoknadu nekih od svojih ruskih zaliha, postao mnogo skuplji, Evropa bi mogla da bude spremna da ponovo kupuje više od Rusije.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner