Početna strana > Hronika > Rojters: MMF odobrio četvorogodišnji finansijski paket pomoći Ukrajini od 15,6 milijardi dolara, kao „podršku u odbrani od ruske agresije“
Hronika

Rojters: MMF odobrio četvorogodišnji finansijski paket pomoći Ukrajini od 15,6 milijardi dolara, kao „podršku u odbrani od ruske agresije“

PDF Štampa El. pošta
petak, 31. mart 2023.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je danas četvorogodišnji finansijski paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 15,6 milijardi dolara, kao podršku u odbrani od ruske agresije.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na svoje izvore, kredit predstavlja jednu od najvećih tranši finansijske pomoći Ukrajini do sada i najveći iznos kredita koju je ta međunarodna finansijska institucija dala zemlji u ratu.

Šef misije MMF-a za Ukrajinu Gevin Grej nedavno je izjavio da je rat u Ukrajini, osim što je uzeo "strašan humanitarni danak", i dalje ima razarajući uticaj na ekonomiju te zemlje.

"Vlasti su ipak uspele da održe makroekonomsku i finansijsku stabilnost zahvaljujući značajnoj spoljnoj podršci i veštom kreiranju politike“, dodao je on.

Sveobuhvatni ciljevi programa vlasti su održavanje ekonomske i finansijske stabilnosti u okolnostima izuzetno visoke neizvesnosti, vraćanje održivosti duga i podrška oporavku Ukrajine na putu ka pridruživanju EU u posleratnom periodu“, rekao je Grej, koji je sredinom marta razgovarao u Varšavi, sa ukrajinskim zvaničnicima.

Prema njegovim rečima, program je osmišljen u skladu sa novom politikom MMF-a o kreditiranju u uslovima izuzetno velike neizvesnosti, a od donatora, uključujući G7 i EU, očekuju se snažna finansijska garancija. SAD su najveći akcionar MMF-a i doprinele su Ukrajini u pomoći i vojnoj podršci više od bilo koje druge zemlje.

"Ambiciozan i na odgovarajući način uslovljen program MMF-a je ključan za podupiranje reformskih napora Ukrajine", izjavila je ranije američka ministarka finansija DŽenet Jelen.

Ukrajinski BDP smanjen je za 30 odsto prošle godine, a nivo siromaštva je značajno porastao.  Pritisak na javnu potrošnju da podrži ekonomiju i upravlja njenim ratnim naporima je značajan.

(Rojters)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner