Početna strana > Hronika > Rezultatom 19 „za“ i 9 „protiv“, RIK proglasio konačne rezultate izbora; Predstavnici SRS i DSS glasali za izveštaj zajedno sa predstavnicima vlasti
Hronika

Rezultatom 19 „za“ i 9 „protiv“, RIK proglasio konačne rezultate izbora; Predstavnici SRS i DSS glasali za izveštaj zajedno sa predstavnicima vlasti

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 20. april 2017.

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je izveštaj o konačnim rezultatima predsedničkih izbora po kojima je za kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića glasalo 55,08 odsto od broj izašlih birača.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević saopštio je rezultate po kojima je za Vučića glasalo 2.012.788 birača, odnosno 55,08 odsto od broja izašlih na izbore.

Dimitrijević je čestitao Vučiću izbor za predsednika u ime RIK-a i u svoje lično ime.

Sednica RIK-a bila je burna i trajala je oko četiri sata.

Pre usvajanja konačnog izveštaja o rezultatima izbora članovi RIK-a iz opozicionih stranaka su kritikovali atmosveru u kojoj je sproveden izborni peroces i nepravilnosti u njegovom sprovodjenju na Kosovu i Metohiji. 

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras konačne rezultate izbora za predsednika Republike Srbije, prema kojima je kandidat Aleksandar Vučić pobedio sa 55,08 odsto glasova.

Vučić je osvojio 2.012.788 glasova, čime je, prema rečima predsednika RIK-a, osvojio više od 50 odsto glasova i pobedio već u prvom krugu.

Prema izveštaju o konačnim rezultatima izbora, od ukupno 6. 724. 949 upisanih birača na izbore je izašlo 3. 655. 365.

Kandidat Saša Janković osvojio je 16,36 odsto glasova, Luka Maksimović 9,43, Vuk Jeremić 5,65, Vojislav Ssešelj 4,48.

Zatim slede Boško Obradović 2,29, Saša Radulović 1,41,Milan Stamatović sa 1,15, Nenad Ccanak 1,12, Aleksandar Popović 1,04, Miroslav Parović 0,32 odsto glasova.

RIK na večerašnjoj sednici, na kojoj je prisutno 26 od 28 članova, treba da usvoji izveštaj o konačnim rezultatima izbora za predsednika Republike.

Predstavnica SRS u RIK Željka Radeta rekla je da će SRS glasati za izveštaj o konačnim rezultatima izbora za predsednika Srbije.

Ona je istakla da ambasador SAD Kajl Skot želi da se izveštaj ne usvoji, da je SRS uvek bila protiv Skota i da će zbog toga verifikovati rezultate koje je prethodno saopštila RIK. 

Predstavnik pokreta Dosta je bilo Ivan Ninić je istakao da neće glasati za potvrđivanje izveštaja i naveo da mu i u narednih 50 godina, ako bude živ, neće biti jasno zašto su u RIK proveravani glasovi iz dva džaka i sa nekoliko biračkih mesta, a ne sa svih na kojima je, prema navodima predsedničkog kandidata Saše Jankovića, bilo nepravilnosti. 

Predstavnik pokreta Dveri u RIK-u Marko Pušica rekao je da ta stranka neće glasati za proglašenje rezultata izbora, jer je celokupni ambijent u kojem su održani sporan.

Prema njegovim rečima, legalitet izbora i rezultata je sporan, a zakonitost povređena, pošto je glasanje na Kosovu i Metohiji održano protivno zakonu o izboru narodnih poslanika i predsednika Republike, jer je utvrđivanje rezultata obavljeno izvan pokrajine, u Raški i Vranju.

Miljkan Karličić predstavnik SPS negirao je tvrdnje Dveri o nelegitimitetu izbora na Kosovu i Metohiji.

On je predložio da se večeras utvrde i proglase rezultati izbora, dodajući da je to formalan i svečan čin, a sve drugo ne bi bilo, istakao je, ni etično, ni pravo.

Ivana Petrin iz Socijaldemokratske stranke rekla je da su izbori održani u atmosferi pritisaka, i dodala da sumnje u zakonitost izbora bacaju sumnju u legitimitet državnih organa.

Ovaj izborni proces je, prema njenim rečima, imao niz manjkavosti i nepravilnosti, te je osporila čitav izborni proces, pa i rad i legitimnost RIK-a.

Kazala je da zbog svega toga ne može da glasa za izveštaj o konačnim rezultatima.

Maja Pejčić iz SNS ukazala je da neki članovi RIK iznose paušalne ocene bez ikakvog utemeljenja u činjenicama.

Kada je reč o glasanju na Kosovu i Metohiji, rekla je da svi oni koji ga osporavaju imaju za cilj da naši građani tamo zapravo ni ne glasaju.

Ocenila je da ne postoji nijedna zakonska prepreka i argument da se rezultati ne proglase večeras konačnim.

Vojin Biljić iz pokreta Dosta je rekao je da je RIK radio u korist Aleksandra Vučića.

Odao je, ironično, priznanje pripadnicima vladajuće većine da su dobro obavili posao.

Sonja Podunavac iz SNS upitala je ko je članovima RIK-a koji neće da glasaju za izveštaj dao legitimitet da osporavaju izbornu volju građana Srbije.

Komentarišući tvrdnje da je Vučić zloupotrebljavao premijersku funkciju, Podunavac se upitala šta je s tim što je Saša Janković zloupotrebljavao svoju funkciju kao zaštitinik građana.

(Tanjug-B92)