Početna strana > Hronika > Redžep Erdogan: Turska će podržati učlanjenje BiH u NATO i EU; Mladen Ivanić - Erdogan je čelnik prijateljske zemlje koja nesebično pomaže
Hronika

Redžep Erdogan: Turska će podržati učlanjenje BiH u NATO i EU; Mladen Ivanić - Erdogan je čelnik prijateljske zemlje koja nesebično pomaže

PDF Štampa El. pošta
sreda, 20. maj 2015.

SARAJEVO -  Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je tokom posete BiH da je njegova zemlja izuzetno zainteresovana za stanje u Bosni i Hercegovini i najavio podršku njenom učlanjenju u NATO i Evropsku uniju, jačanje privredne saradnje, ali i nastavak zajedničkih aktivnosti u borbi protiv terorizma.

"Turska je do sada 141 osobu iz BiH vratila natrag sa svoje teritorije zbog sumnje u njihovu povezanost s terorizmom", kazao je Erdogan na konferenciji za novinare održanoj posle sastanka s članovima Predsedništva BiH, prenela je Hina.

On je dodao i da je u Tursku dospelo čak 14 hiljada osoba iz različitih država za koje se sumnja da su povezane s terorizmom. Reč je o osobama za koje su prikupljene obaveštajne informacije da su preko teritorija Turske pokušale dopreti do ratišta u Siriji i Iraku kako bi se tamo pridružile terorističkim grupama.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić iskazao je zahvalnost Turskoj na saradnji na planu borbe protiv terorizma.

"Među nama nema nesuglasica. Na sličan način gledamo na međunarodne prilike, a zajednički nam je interes i borba protiv terorizma", kazao je Ivanić dodajući da su i o tom problemu u Sarajevu predstavnici državnog vrha dve zemlje razmenili informacije.

"Izuzetno je značajna uloga Turske u borbi protiv terorizma. Ona na svojim granicama trenutno ima najnestabilniji prostor na svetu, ali se s tim  dobro nosi", ocenio je Ivanić.

Predstavnici dve države insistirali su i na ekonomskom značaju Erdoganove posete Sarajevu.

"Ova je poseta za nas veoma važna i očekujemo da doprinese značajnom razvoju odnosa dve zemlje", kazao je Erdogan, koga je u Sarajevu pratila veća grupa ministara i privrednika njegove zemlje.

Podsetio je da je obim trgovinske razmene dve zemlje sada na godišnjem nivou od oko 500 miliona dolara te da je namera da bude značajno povećana.

U planu su takođe vojna, politička, kulturna i turistička saradnja, uključujući proširenje kapaciteta sarajevskog aerodroma, najavio je Erdogan.

"Turska će nastaviti da podržava učlanjenje BiH u NATO, kao i u Evropsku uniju, a na ekonomskom planu radićemo na jačanju investicija", kazao je turski predsednik ističući da BiH privlači najviše turskih investicija u regiji imajući u vidu broj stanovnika.

Ivanić je podsetio da je Erdogan dobar poznavalac stanja u BiH i dodao da je čelnik prijateljske zemlje koja je u proteklim godinama nesebično pomagala.

Tokom Erdoganovog boravka u Sarajevu potpisano je nekoliko međudržavnih ugovora i memoranduma o saradnji, a turski predsednik prisustvovao je i potpisivanju ugovora o komercijalnim kreditima vrednim 50 miliona evra koje je turska Ziraat banka odobrila firmama u BiH za podsticanje preduzetništva.

(Tanjug)

Erdogan: Nagli razvoj odnosa Turske i BiH

Predsednik Turske rekao je u Sarajevu da obim trgovinske razmene između BiH i Turske u visini 500 miliona dolara nije dovoljan i da treba unaprediti saradnju

Redžep Tajip Erdogan je sa turskom delegacijom doputovao u jednodnevnu posetu BiH, a po dolasku potpisano je više memoranduma, ugovora i sporazuma između BiH i Turske.

Ministarstva spoljnih poslova dve države potpisala su memorandume o razumevanju u oblasti diplomatske obuke i informatičke tehnologije, a Savet ministara BiH i Vlada Republike Turske potpisali su sporazume u oblasti nauke i tehnologije, međunarodnog drumskog prevoza putnika i robe, te Ugovor o saradnji u oblasti veterinarstva.

Erdogan se po dolasku u Sarajevo sastao sa članovima Predsedništva BiH, a nakon tog sastanka kazao je na konferenciji za novinare da je razgovarano o temama vezanim za oblasti ekonomije, vojne industrije, turizma.

On je istakao da će njegova poseta označiti "nagli razvoj odnosa BiH i Turske".

Predsednik Turske kazao je i da će danas biti potpisan sporazum o korišćenju kredita Turkiš Zirat Banke u visini 50 miliona evra, koji je namenjen malim i srednjim preduzećima u BiH, kao i da je u planu da se u narednom periodu obezbijedi još toliko.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić je rekao da je sa predsednikom Turske razgovarano i o zajedničkoj borbi protiv terorizma.

U tom kontekstu, turski predsednik je kazao da je Turska u BiH vratila 141 osobu koja je pokušala preko turske granice ode na strana ratišta u Siriju.

Ocenio da obaveštajne službe dvije zemlje dobro sarađuju.

Turski predsednik će se sastati i sa predstavnicima Saveta ministara i s delegacijama Parlamentarne skupštine BiH.

(Beta)

Redžep Erdogan u poseti BiH, dočekan uz najviše počasti

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan stigao je danas u posetu Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je dočekan uz najviše počasti, a crvenim tepihom proveo ga je aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

Erdogan se prvo rukovao s članom Predsjedništva Draganom Čovićem, a potom je uslijedilo dugotrajno rukovanje sa svojim prijateljem, također članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem.

SARAJEVO- U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine upriličen je sastanak visokih delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske nakon kojeg će biti upriličeno potpisivanje niza sporazuma, memoranduma i ugovora o saradnji između dvije zermlje, prenosi Anadolu Agency.

Delegaciju Turske na sastanku je predvodio predsjednik te zemlje Redžep Tajip Erdoan, koji danas boravi u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH, a delegaciju BiH predvodili su predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Erdoan je ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu dočekan uz najviše državne počasti, dok se prekoputa Predsjedništva BiH okupila i grupa građana sa zastavama BiH i Turske koja je došla kako bi iskazala dobrodošlicu turskom predsjedniku. Prije ulaska u Predsjedništvo, Erdoan je prošetao do građana i pozdravio ih.

Turski predsjednik je prvi sastanak održao sa članovima bh. Predsjedništva.

U poslijepodnevnim satima, turski predsjednik će se sastati i sa čelnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, zatim sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem i pomoćnicima.

Privrednici koji su doputovali u Erdoanovoj pratnji sastaće se sa bh. zvaničnicima tokom zajedničkog ručka, nakon čega će biti upriličeno potpisivanje sporazuma o finansiranju i početku implementacije kreditne linije koju je osigurala Vlada Turske, a koja će biti plasirana krajnjim korisnicima putem ZiraatBank BH d.d. Sarajevo.

U predvečernjim satima Erdoan će prisustvovati svečanom otvaranju obnovljenog Isa-begovog hamama u Sarajevu, kao i restaurirane Careve džamije.

Tokom današnje posjete BiH, turski predsjednik će obići i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića te će prošetati sarajevskom Baščaršijom.

Posjetu Sarajevu Erdoan će okončati nakon večere, koju će u njegovu čast organizovati Predsjedništvo BiH.

(Nezavisne)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner