Početna strana > Hronika > Rastko Pocesta: EU pogubna po srpski narod
Hronika

Rastko Pocesta: EU pogubna po srpski narod

PDF Štampa El. pošta
petak, 23. januar 2015.

Nekada davno beše neko dete, zvao se Rastko Pocesta, gostovao je na televizijama, čak i na svetskim poput BBC i CNN. Tada su ga proglasili za čudo od deteta, zbog antisrpskih stavova. Sada, kada je vreme prošlo, Rastko je stariji i pametniji. Napustio je drugosrbijanske ideje i postao je srpski patriota.

Većina nas se tebe seća od pre 4 godine, kada si još kao dete, kao dvanaestogodišnjak, bio predmet pažnje svih medija u Srbiji. Predstavljali su te kao čudo od deteta, koje podržava Zapad, liberalizam i nezavisno Kosovo. Sada kada je vreme prošlo, da li još uvek stojiš iza svojih starih stavova?

- Moji istupi u javnosti su posledica moje tadašnje megalomanije i želje za provokacijom. Knjigu sam i napisao sa namerom da sa jedanaest (mada sam to uspeo tek s dvanaest) godina postanem poznat. Liberalizam, kao suštinsko dosadnu ideologiju, brzo sam odbacio i usvojio komunističke ideje. Sada, nešto više od dve godine sam pak na desnici. Mada danas svakako nemam stavove koje sam izražavao 2010. godine, nimalo se ne kajem zbog tih nastupa. Ne samo što sam potpuno uspeo u svojoj nameri, već sam zahvaljujući tome ušao u političke vode i na kraju prešao i na desnicu.

Šta je izazvalo takvu promenu?

- U napuštanju liberalizma ne može biti reči o nekoj velikoj konverziji, ja sam za komunističku literaturu oduvek bio zainteresovan, te sam u vreme tih istupa bio u kontaktu s marksistima i anarhistima i aktivan na levičarskim internet forumima. Postepeno sam počeo i da se izjašnjavam kao komunista i da govorim i pišem protiv zapadnog imperijalizma.

Kakav je tvoj stav o putu Srbije ka EU i NATO?

- Moj stav je ekstremno negativan, to i nije neki noviji pomak doduše. Svako, ko se malo bolje upozna s prirodom Evropske unije, ne mora uopšte biti nacionalno svestan ili reakcionaran, uviđa pogubnost tog projekta. Što se NATO tiče, dovoljno je osvestiti se o bombardovanju.

Retko je da se mlad čovek bavi životom i delom starih legendi poput Dragoša Kalajića i Lončara? Možeš li nam reći nešto o tome? Pored njih ko su ličnosti koje te inspirišu?

- Priznajem izvesno marićevsko interesovanje za taj period i te ličnosti. Nisam siguran da mogu da odredim genezu tog zanimanja. Naravno, što se tiče Lončara i Kalajića, reč je o mnogo više od toga, reč je o dubokom poštovanju prema njihovom liku i delu.

Danas si vrlo kritičan prema tekovinama Francuske revolucije? Kako gledaš na ideju monarhije?

- Podržavam apsolutnu monarhiju i aristokratsko uređenje društva po modelu carske Rusije, Japana pre Drugog svetskog rata, Francuske pre Revolucije itd.

Kako gledaš na problem nevladinih organizacija koje finansira SAD? I na medije koji šire prozapadnu propagandu poput B92?

- Gledam na njih kao na izdajnike, mada je bitno shvatiti da je najveći neprijatelj Srbije sama sadašnja srpska vlast. Pošto Aleksandar Vučić najbolje obavlja posao za Zapad, izdajničke nevladine organizacije su izgubile svrhu, Amerikanci ih više ne plaćaju ili ih znatno manje plaćaju i samim tim oni su nestali iz javnog života.

(Teša Tešanović - Srbin.info)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner