Početna strana > Hronika > Rade Basta sa Bocan Harčenkom: Ako Rusija voli Srbiju, mora da razume Vučića
Hronika

Rade Basta sa Bocan Harčenkom: Ako Rusija voli Srbiju, mora da razume Vučića

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 12. decembar 2022.

Srbija i Rusija su bliske i imaju dugogodišnji istorijski odnos, ali Srbija i predsednik Aleksandar Vučić suočeni su sa brojnim pritiscima i ako Rusija voli Srbiju, mora da razume Vučića, izjavio je ministar privrede Rade Basta u razgovoru sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom.

Basta je rekao da je zadovoljan privrednom saradnjom dve zemlje i zahvalio na podršci koju Rusija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Ekonomski odnosi se uspešno razvijaju u svim oblastima, a posebno u trgovinskoj, investicionoj, energetskoj, poljoprivrednoj, kao i u izgradnji železničke infrastrukture, kazao je Basta.

Bocan Harčenko je naveo da je KiM najoštriji problem koji Srbija ima i da ih to pitanje zabrinjava, ali da mora da se nastavi sa razvijanjem privredne saradnje.

Dogovor oko energenata je dobar, ali bi situacija bila dosta drugačija da nema Balkanskog toka, ukazao je ruski ambasador.

Tokom razgovora ukazano je na značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i Memoranduma o uzajamnom razumevanju o lokalizaciji ruske industrijske proizvodnje na teritoriji Srbije, koji predstavljaju bitan mehanizam za dalje jačanje zajedničkih privrednih aktivnosti.

(Fonet, N1)