Početna strana > Hronika > Protest ispred ambasade Nemačke u znak podrške Srbima na Kosovu i Metohiji. Miloš Ković: Vučić da se vrati u ustavna ovlašćenja, a ako nije sposoban za tako nešto da podnese ostavku. Ostavku da podnese i Vlada Srbije
Hronika

Protest ispred ambasade Nemačke u znak podrške Srbima na Kosovu i Metohiji. Miloš Ković: Vučić da se vrati u ustavna ovlašćenja, a ako nije sposoban za tako nešto da podnese ostavku. Ostavku da podnese i Vlada Srbije

PDF Štampa El. pošta
utorak, 30. maj 2023.

Grupa građana okupila se večeras ispred ambasade Nemačke u Beogradu, na skupu koji je organizovan u znak podrške Srbima na Kosovu i Metohiji i blokirala saobraćaj u Ulici Kneza Miloša, javlja reporter N1.

Kako javlja reporter N1 sa lica mesta organizatori protesta su rekli da imaju samo jedan zahtev, a to je da predsednik Aleksandar Vučić ispuni obećanje koje je dao, a to je da zaštiti srpski narod na severu Kosova.

Nakon iznetog zahteva, okupljeni su kratko uzvikivali “izdaja”.

Posle toga na skupu su upaljene dve baklja i okupljeni pevaju “Oj, Kosovo, Kosovo“.

Uz povike “Kosovo je srce Srbije”, učesnici skupa uputili su se prema Andrićevom vencu, javlja reporter N1 sa lica mesta.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova raspoređeni su u okolnim ulicama.

Skup za sada protiče mirno.

Na skup su građane sinoć pozvale organizacije Srpska omladina za Kosmet i Pokret za odbranu Kosova i Metohije. Kako javlja naš reporter sa terena, na skupu nema nikakvih obeležja, a sa megafona se čuje zvuk sirene, javlja reporter N1.

Među okupljenima su i poslanik Dveri u skupštini Srbije Borko Puškić, samostalni poslanik Aleksandar Jerković, kao i jedan od osnivača Pokreta za odbranu Kosova i Metohije istoričar Miloš Ković, prenose agencije.

Kako prenosi televizija Nova jedan od učesnika protesta profesor Miloš Ković je rekao da su okupljeni došli da pruže podršku našim građanima na na kosovu ali i da zahtevaju da se „Aleksandar Vučić vrati u Ustavna ovlašćenja, a ako nije sposoban za tako nešto da podnese ostavku“. Ković je rekao da ostavku treba da podnese i vlada Srbije.

Na pitanje zašto protestuju baš ispred ambasade Nemačke, TV Nova prenosi da je Ković rekao da „u nemačkoj vide jednog od krivaca za evropski sporazum koji smatraju štetnim“.

Okupljeni kažu i da nemaju nikakve veze sa protestom koji je najavljen za petak u 17 sati ispred spomenika Cara Nikolaja u Beogradu i ograđuju se od tog protesta, prenosi ova televizija.

Ković je dodao i da zahtevaju prekid pregovora pod okriljem Evropske unije i povratak u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner