Početna strana > Hronika > Profesor engleskog jezika u paraćinskoj gimnaziji i Osnovnoj školi "Stevan Jakovljević" Borko Petrović proglašen najboljim edukatorom i predavačem na svetu
Hronika

Profesor engleskog jezika u paraćinskoj gimnaziji i Osnovnoj školi "Stevan Jakovljević" Borko Petrović proglašen najboljim edukatorom i predavačem na svetu

PDF Štampa El. pošta
sreda, 07. decembar 2022.

Najbolji edukator i predavač na svetu je Borko Petrović, profesor engleskog jezika u paraćinskoj gimnaziji i Osnovnoj školi "Stevan Jakovljević". Učestvovalo je 110 država, a nagrada mu je uručena na svečanosti u Nju Delhiju.

Nagrada koja je profesora Petrovića svrstala u red najboljih svetskih nastavnika njegove učenike ne iznenađuje. Učenje engleskog jezika na časovima profesora Borka, kažu đaci, nije običan čas.

Učenici kažu da nije kao drugi profesori koji će da prate samo sistem rada, već on pokušava da na zanimljivije načine to predstavi.

Tako vodim čas da oni shvate da je obrazovanje neotuđivo od realnosti

"Gledam da ono što oni oko sebe imaju svakog dana u svom okruženju u kući u svom društvu da jednostavno tako vodim čas da oni shvate da je obrazovanje neotuđivo od realnosti, a ne da mi pokušavamo da im nametnemo nešto što im nikada neće trebati", istakao je profesor engleskog jezika Borko Petrović.

Profesor Petrović pre nekoliko godina osvojio je priznanja "Najbolji edukator Srbije", a potom i Balkana. Na završnoj svečanosti u Nju Delhiju proglašen je za najboljeg edukatora i predavača na svetu. Sa bine se čula i pesma "Tamo daleko".

"Situacija manje više svih nastavnika u svetu je da svi delimo istu sudbinu, tako da nam je jezik vrlo bio sličan, zajednički, topao i razumljiv, razumeli smo probleme jedni drugih," napomenuo je Petrović.

U prosveti je skoro dve decenije i tvrdi da uprkos teškoćama poziv ne bi menjanjao ni za jedan drugi. Časove obogaćuje novim sadržajima i primenjuje takozvano samoregulisano učenje.

"To je da pored obaveznih ocena koje imaju bar još toliko imaju šanse neobaveznih aktivnosti i oni mogu da svoju ocenu podignu čistim svojim trudom, radom, zalaganjem a to su polja koja su njima jako poznata, to su muzika, strip, film, književnost iz čega god žele," istakao je Petrović.

Još sređuje utiske iz Indije, koja je kaže zemlja kontrasta i neverovatnih razlika, od svakodnevnog života do obrazovnog sistema. U koferu titula zvanično najboljeg edukatora sveta.

(RTS) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner