Početna strana > Hronika > Prištinski mediji: “Kosovo” se priprema za ulazak u NATO; Hašim Tači: Kosovske bezbednosne snage spremne da se transformišu u kosovske oružane snage
Hronika

Prištinski mediji: “Kosovo” se priprema za ulazak u NATO; Hašim Tači: Kosovske bezbednosne snage spremne da se transformišu u kosovske oružane snage

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 19. maj 2016.

VAŠINGTON - Kongres SAD pozvao je američku administraciju da pripremi Kosovo za prijem u Partnerstvo za mir, tvrdi kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku.

Samoproglašena država Kosovo namerava da uđe u proces pridruživanja NATO, a Čitaku kaže da je odluka Kongresa jednoglasna.

Kongres je, naime, kaže Čitaku, usvojio amandman kojim se američka administracija poziva da pripremi Kosovo za prijem u Partnerstvo za mir, preneli su prištinski mediji.

Hašim Tači - Kosovske bezbednosne snage (KBS) spremne da se transformišu u kosovske oružane snage (KAF)

Prištinski zvanični pozdravili su danas odluku američkog Kongresa da od administracije SAD zatraži postavljanje temelja za pridruživanje Partnerstvu za mir NATO-u, a kosovski predsednik Hašim Tači je tim povodom izjavio da su Kosovske bezbednosne snage (KBS) spremne da se transformišu u kosovske oružane snage (KAF).

Tači je za RTK rekao da će te snage biti "multietnička sila" i radiće u skladu sa NATO standardima.

On je, prenose mediji, rekao da kosovske institucije treba da donesu odluku o formiranju oružanih snaga u najkraćem mogućem roku.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je za prištinsku Epoku e Re rekao da je to "veoma dobra vest za sve građane Kosova".

"Ovo je veoma dobra vest za sve građane Kosova koji žele da vide našu zemlju kao deo Severnoatlantskog saveza u najkraćem mogućem roku. Takođe je još jedan dokaz o večnom prijateljstvu Sjedinjenih Američkih Država, budući da se time pokazuje da nam je Amerika saveznik i da uvek možemo da računamo na njihovu podršku", napisao je Veselji na svom Fejsbuk nalogu.

 

Ministarka bez pertfelja, zadužena za tehnički dijaloga Beograda sa Prištinom, Edita Tahiri je rekla tokom posete Tirani da je uspostavljanje Oružanih snaga Kosova  jedan od prioriteta aktuelne vlade i biće, kako kaže, završeno do kraja ove godine.

(Tanjug)

 
 
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner