Početna strana > Hronika > Priština: Uz pomoć glasova "Srpske liste" Hašim Tači izabran za "predsednika Kosova"
Hronika

Priština: Uz pomoć glasova "Srpske liste" Hašim Tači izabran za "predsednika Kosova"

PDF Štampa El. pošta
petak, 26. februar 2016.

Zahvaljujući glasovima "Srpske liste" iza koje stoji Vučićev režim, Hašim Tači izabran je za "predsednika Kosova" iz trećeg pokušaja u "kosovskom parlamentu" sa 70 glasova za, a bila je neophodna prosta većina od 61 glasa. Na ulicama Prištine vatromet i slavlje Tačijevih pristalica. 

Od početka glasanja "Srpska lista" je bila u parlamentu i davala je kvorum Tačijevim pokušajima da bude izabran za predsednika. Iako je ranije spominjano da će srpski poslanici samo davati kvorum, ali biti uzdržani, oni su ipak glasali za Tačija.

U Prištini slavlje Tačijevih pristalica. Vijore se kosovske, albanske i američke zastave, a masa skandira "Tači, Tači" i "UČK", "UČK".

Tači: Hvala "Srpskoj listi" na poverenju; pamtimo herojstvo Jašarija, Rugove i drugih mučenika države Kosovo

Hašim Tači je u govoru nakon što je večeras izabran za predsednika Kosova u parlamentu posebno zahvalio poslanicima Srpske liste što su glasali za njega i ukazali mu poverenje.

"Uveravam vas da će to poverenje biti nada i optimizam za Kosovo. Služiću uvek zemlji i građanima Kosova i to svima. Radiću na zaštiti ustava i graditi novo evopsko Kosovo koje bi bilo deo Evropske unije i NATO i nastavilo da ima odlične odnose sa SAD", rekao je Tači.

On je iskoristio priliku da podseti, kako kaže, na "heroizam" osnivača i vođe OVK Adema Jašarija "i drugih mučenika", kao i istorijskog predsednika Ibrahima Rugove i na sve ljude koji su doprineli "stvaranju države Kosova".

 Tokom dana, na prištinskim ulicama došlo je do sukoba pristalica kosovske opozicije i policije u kome je povređeno 11 osoba.  

Sukob je počeo ubrzo pošto se među demonstrantima pojavio Aljbin Kurti, a demonstranti bacili Molotovljeve koktele na zgradu vlade i policije.

Izbor za "predsednika Kosova" protekao je, malo je reći, burno i u samoj sali skupštine , gde se održavala sednica i ispred zgrade, gde su pristalice Hašima Tačija sve vreme uzvikivali: Hašim! Hašim!

S druge strane, opozicija koja kampuje već nekoliko dana pred Vladom i Skupštinom, predvođena pokretom „Samoopredeljenje“, odgovarala im je sa „Aljbin, Aljbin“. U međuvremenu, po Prištini su letele petarde, kamenice i molotovljevi kokteli, koje su bacali i jedni i drugi.

Policija je imala pune ruke posla, a masa se ozbiljnije zapalila kako je padalo veče. Sednica za izbor predsednika počela je sa sat vremena kasnije, a dva puta je prekidana jer je opozicija  bacila suzavac.

Glasanje je počelo posle četiri, i to tako što se svako od poslanika posle prozivke izjašnjavao ubacivanjem listića „za“ ili „protiv“ u kutiju. 

Dok je trajalo glasanje u skupštinskoj sali su se čuli i zvukovi nalik pucnjavi, ali policija nije potvrdila da je do nekog oružanog sukoba došlo u Prištini. Srpski poslanici dali su svojim prisustvom kvorum za početak sednice, a i u učestvovali su i u glasanju.


 Prva dva kruga glasanja propala

Ni drugi krug glasanja za predsednika Kosova danas u parlamentu u Prištini nije protekao uspešno, nakon što je propao i prvi zbog nedovoljnog broja glasova za Hašima Tačija.

Tači je, u drugom krugu, kako javlja izveštač Tanjuga, dobio svega 64 glasa od potrebnih 80 glasova poslanika.

Njegov protivkandidat Rafet Rama osvojio je svega dva glasa. U prvom krugu Tači je osvojio svega 50 glasova, tako da je glasanje moralo biti ponovljeno.

U trećem krugu glasanja Tačiju je za izbor predsednika Kosova potrebna prosta većina, to jest 61 glas.    

"Srpska lista" dala kvorum i glasa za Tačija

Poslanici Srpske liste neće napustiti sednicu "kosovskog parlamenta" i pored prekida koji su poslanici opozicije izazvali aktiviranjem suzavca. Oni su uredno glasali za Tačija za predsednika Kosova u sva tri kruga glasanja. 

"Srpska lista i pored incidenta, ostaje do daljeg na sednici Skupštine Kosova", rekao je Mitić agenciji Beta.

Sednica "Skupštine Kosova" na kojoj treba da bude izabran "predsednik Kosova" prekinuta je nakon što su opozicioni poslanici Teuta Hadžiju iz Alijanse za budućnost Kosova i Faton Topali iz Samoopredeljenja, aktivirali dva suzavca.

 S druge strane, više hiljada demonstranata zaposelo je centralni plato ispred parlamenta, uz preteće poruke pristalicama izbora Tačija za predsednika samoproglašenog Kosova.

 Kordon policije i demonstranti

Nenad Rasić: Posetili su nas Tači i Mustafa, ne znamo da li su se sastali i sa Đurićem

Član poslaničkog kluba Srpske liste Nenad Rasić izjavio je agenciji Beta da bi srpski poslanici prilikom glasanja trebalo da budu uzdržani. Međutim, Rasić je lagao pa su na kraju poslanici Srpske liste" glasali za Tačija.

On je kazao i da su danas neposredno pred početak skupštinskog zasedanja srpske poslanike posetili "premijer" i "zamenik premijera" Isa Mustafa i Hašim Tači.

Rašić nije mogao da potvrdi da li su se juče u Prištini, kako su preneli mediji na albanskom jeziku, sastali Hašim Tači i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

(Agencije-NSPM)

Videti još:

- Hašim Tači: Hvala poslanicima Srpske liste na poverenju; Ponosni smo na Adema Jašarija i druge mučenike koji su se borili za državu Kosovo

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner