Početna strana > Hronika > Premijer Velsa Mark Drejkford: Velika Britanija bi mogla da se raspadne ako ne bude obnovljena kao "savez solidarnosti" u kojem je zaštićeno pravo svakog građanina na pristup javnim službama i finansijskoj sigurnosti
Hronika

Premijer Velsa Mark Drejkford: Velika Britanija bi mogla da se raspadne ako ne bude obnovljena kao "savez solidarnosti" u kojem je zaštićeno pravo svakog građanina na pristup javnim službama i finansijskoj sigurnosti

PDF Štampa El. pošta
utorak, 30. maj 2023.

 Velika Britanija bi mogla da se raspadne ako ne bude obnovljena kao "savez solidarnosti" u kojem je zaštićeno pravo svakog građanina na pristup javnim službama i finansijskoj sigurnosti, ocenio je premijer Velsa Mark Drejkford.

Društvene i političke veze koje povezuju različite delove Velike Britanije pod stalnim su napadom 40 godina dugog neoliberalizma, trenda koji je pokrenula Margaret Tačer 1979. godine, a kojem su posle Bregzita novu snagu dali Boris DŽonson i Liz Tras.

"Kako bismo ubedili ljude u svim delovima Ujedinjenog Kraljevstva da njihova zajednička budućnost leži u restruktuiranoj Velikoj Britaniji, moramo da stvorimo savez solidarnosti", rekao je lider velških laburista u intervjuu za britanski "Gardijan".

On podrazumeva izgrađivanje zaštitne mreže za one bolesne ili bez posla, sa osnovim pravima na zdravu životnu sredinu, sindikalnu zaštitu, ljudska prava i pristupačne javne službe. 

"Moramo da izgradimo takvu mrežu koja bi podrazumevala da pripadnost Ujedinjenom Kraljevstvu daje ljudima određenu kolektivnu sigurnost", rekao je Drejkford, dodajući da bi bez toga, Škotska i Severna Irska mogle da izaberu da napuste Britaniju.

On dodaje da to znači da ako biste se preselili iz Škotske u Vels, znaćete da ćete i dalje imati određena osnovna prava koja su deo vašeg državljanstva.

"To su sve više narušavale torijevske vlade, naročito posle 1979. Decenije neoliberalizma bile su stalan napad na osećaj da državljanstvo podrazumeva prava i sledeća laburistička vlada mora da obnovi ta prava", istakao je Drejkford. 

Svoje stanovište o ovom pitanju, on bi trebalo detaljnije da izloži na konferenciji u Edinburgu 1. juna čiji je domaćin bivši britanski premijer Gordon Braun i na kojem će biti predstavljen predlog laburista za korenite reforme Ujedinjenog Kraljevstva. Braunov predlog, koji je podržao i vođa britanskih laburista Kir Stamer, podrazumeva, između ostalog, ukidanje Doma lordova i njegovo zamenjivanje sa domom koji bi činili izabrani članovi i koji bi predstavljao regione i narode Ujedinjenog Kraljevstva. Njegova komisija predlaže veća politička i finansijska ovlašćenja za Škotsku, Vels i engleske regione, i pravno obavezujuće strukture koje bi garantovale da decentralizovane parlamente u Edinburgu, Kardifu i Stormontu ne može da preglasa Vestminster.

Drejkford je mišljenja da od Bregzita, anglocentrični konzervativci u Londonu pokazuju osnovno nepoštovanje za parlamente Vesla i Škotske namećući im unutrašnja trgovinska pravila i ignorišući da su Vels i Škotska samostalno vodili zdravstvenu politiku tokom kovid krize.  

Riši Sunak pokazao je veće poštovanje prema narodima Ujedinjenog Kraljevstva, iako to nije imalo neke praktične efekte, navodi se u tekstu.

Kako se dodaje, Drejkford će u svom izlaganju 1. juna najverovatnije dovesti u pitanje stanovište Braunove komisije da bi Vestminster trebalo da i dalje zadrži suverenitet nad zakonodavstom u Belfastu, Kardifu i Edinburgu. Drejkford smatra da je sada realnost da suverenitet postoji na četiri različita mesta. 

"Treba da razmišljamo o Velikoj Britaniji kao državi u kojoj suverenitet počiva u Škotskoj, Velsu, Severnoj Irskoj, a onda da dobrovoljno izaberemo da udružimo taj suverenitet zarad važnih zajedničkih ciljeva", rekao je Drejkford.

Takvo stanovište približilo je Drejkforda bivšoj premijerki Škotske Nikoli Sterdžon tokom njenih sukoba sa britanskom vladom oko Bregzita i krize izazvane pandemijom kovida 19. 

Kriza u Engleskoj oko privatizovanih kompanija za vodu koje ubiraju profit, a pružaju nezadovoljavajuću uslugu, pokazuje potrebu da laburisti garantuju da će se osnovne usluge pružati u interesu javnosti, kaže Drejkford. 

Do privatizacije u mandatu Margaret Tačer, birači su imali udeo u javnim komunalnim preduzećima i uslugama, podseća se u tekstu.

"Uopšte se ne zalažem za staromodni program nacionalizacije iz 1945, ali pošto javnost ulaže ogromne količine novca u autobuske, železničke i vodne usluge, ima pravo na bolji povraćaj te investicije", rekao je Drejkford.

On smatra da se moraju pronaći novi načini koji bi obezbedili da kada se donose odluke, glas javnosti bude za stolom i zastupa te interese. A da to dobijate tako što ste članovi Ujedinjenog Kraljevstva baziranog na "savezu solidarnosti".

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner