Početna strana > Hronika > Predrag Vasiljević: Konačna ucena
Hronika

Predrag Vasiljević: Konačna ucena

PDF Štampa El. pošta
subota, 26. novembar 2022.

Amerika je proteklih dana potpuno srozala autoritet Evropske unije i ponizila je u njenom dvorištu, na takozvanom Zapadnom Balkanu, na Kosovu i Metohiji.

Vašington je najpre ležerno pustio da propadnu celodnevni pregovori Beograda i Prištine u Briselu, da bi onda, u okrilju noći (po srednjeevropskom vremenu), uticao na teledirigovanog Aljbina Kurtija da odloži za 48 sati odluku o kažnjavanju Srba koji ne promene registarske tablice.

Posle fijaska EU, američki diktat

Naravno, kada je isticao i taj rok, Priština je pristala na „dogovor“. Odnosno, na izdiktirano rešenje da lažna država Kosovo ne kažnjava Srbe koji imaju stare nekosovske tablice, a Beograd da ne izdaje nove.

Taj dogovor, praktično, postignut je na nižem nivou, nisu tu bili ni Vučić ni Kurti i praktično – Priština je samo overila ono što je Amerika danima zahtevala od kosovskih Albanaca.

Šta smo videli na delu?

Amerika posle otvaranja ukrajinskog fronta i ekonomskog gaženja i ponižavanja Evropske unije, dokazuje da vodeće evropske zemlje nemaju nikakvu geopolitičku moć na Balkanu.

Amerika pokazuje, da su takozvani francusko-nemački planovi za sudbinu Kosova i dalje samo probni baloni i da će samo Vašington da se pita na koji način će da krene konačna otimačina Kosova od Srbije.

Amerika pokazuje da Evropska unija nema više nikakvu ni kaznu ni nagradu prema zemljama i teritorijama i da su potpuno isprazna obećanja ili pretnje da će neko biti darovan ili sankcionisan ubrzanim ili usporenim putem ka EU.

Vašington dokazuje da članstvo u EU nije više nikakva premija i „svetlo na kraju tunela“ nego da se moraju ispunjavati nalozi, ne da bi se kretalo ka EU već da bi se postalo vazal Amerike.

Evropa, politički ponižena i ekonomski urnisana, prestaje da bude faktor i autoritet koji može da rešava i svoje, a kamoli kompleksne balkanske probleme.

Dobar i loš policajac

Zato, možemo očekivati da Amerika i dalje podmeće „zlog policajca“ iz Evrope sa svojim sumanutim ucenama, da bi se oni onda pojavili kao navodni spasioci i pomiritelji.

Zato, možemo očekivati da, umesto francusko-nemačkog plana koji je Beograd već odbacio jer faktički predstavlja priznanje Kosova, Vašington ponudi svoj „kompromis“ koji bi trebalo da razmrsi viševekovni čvor između Srba i Albanaca.

On će, iskustvo nam govori, biti još brutalniji i nemilosrdniji i u svakom slučaju će afirmisati lažnu zločinačko- narko državu usred teritorije Srbije ali bi mogao da bude upakovan u nove, mnogo perfidnije folije.

I ko ga prihvati, neće imati svetlu evropsku budućnost već će postati verni sluga Sjedinjenih Američkih Država.

Takozvano Kosovo to već jeste, Srbija nije.

I nikad ne može biti.

(Sputnjik)