Početna strana > Hronika > Poslanici u Kongresu postigli načelni dogovor kako bi se izbegla nova blokada američke vlade
Hronika

Poslanici u Kongresu postigli načelni dogovor kako bi se izbegla nova blokada američke vlade

PDF Štampa El. pošta
utorak, 12. februar 2019.

Poslanici u američkom Kongresu koji učestvuju u pregovorima oko novog budžeta za finansiranje bezbednosti granica, izjavili su u ponedeljak da su postigli načelni sporazum kako bi pokušali da spreče novu delimičnu blokadu vlade ali koji, prema izvorima, ne sadrži 5,7 milijardi dolara izdvajanja za izgradnju zida duž granice s Meksikom.

"Postigli smo načelni dogovor o finansiranju programa granične bezbednosti do 30. septembra. Naše kancelarije grozničavo će raditi na brušenju svih pojedinosti", kazao je novinarima republikanski senator Ričard Šelbi.

Šelbi nije rekao hoće li predsednik Donald Tramp dobiti tražena sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom.

Izvor u američkom Kongresu koji je želeo da ostane anoniman otkrio je da je sporazumom odobreno 1,37 milijardi dolara za izgradnju nove ograde duž južne granice SAD. To je otprilike jednako koliko je Kongres opredelio prošle godine i daleko ispod onoga što je Tramp tražio.

Prema istome izvoru, sredstva nisu namenjena za gradnju "zida" koji Tramp najavljuje od kad je ušao u kampanju za predsedničke izbore 2016.

Još dva izvora izjavila su da se u gradnji 90 kilometara dodatnih barijera mogu koristiti samo one vrste prepreka kakve su već u upotrebi. Te prepreke, koje uključuju ogradu od čeličnih šipki, koriste se od kad je Tramp postao predsednik.

Na pitanje da li je Tramp stavio svoj potpis na dogovor, Šelbi je naglasio da pregovarači "svako malo razgovaraju s predstavnicima Bele kuće", te da se nada i veruje da bi predsednik mogao da podrži sporazum.

Trampov zahtev za 5,7 milijardi dolara pomoći za izgradnju zida izazvao je 35-dnevnu blokadu američke vlade, najdužu u istoriji, okončanu prošli mesec bez osiguranih sredstava za zid. Tramp je pristao da privremeno finansira vladu tri nedelje kako bi poslanicima omogućio vreme za pronalazak kompromisa oko državnog budžeta za ostatak fiskalne godine koja traje do 30. septembra, kako bi se izbegla nova blokada 15. februara.

Demokratska poslanica Nita Lovi u ponedeljak je kazala da se nada da bi do srede "mogli imati gotov proizvod". Ona je rekla da je u kontaktu s predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi koja "veruje da sam donela ispravnu odluku".

(Hina) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner