Početna strana > Hronika > Portal „Intersept“: Peter Handke je imao jugoslovenski pasoš; "Esterajh": Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije pokrenulo detaljnu istragu tog slučaja
Hronika

Portal „Intersept“: Peter Handke je imao jugoslovenski pasoš; "Esterajh": Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije pokrenulo detaljnu istragu tog slučaja

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. novembar 2019.

Peter Handke, austrijski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost prošlog meseca, imao je jugoslovenski pasoš, objavio je portal Intersept, dodajući da je arhiv Nacionalne biblioteke Austrije obrisao fotografije pasoša sa svog sajta. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije pokrenulo je proveru tog slučaja I da će ga detaljno istražiti, objavio je bečki dnevnik "Esterajh".

Prema navodima Intersepta, Handkeu je 15. juna, nedelju dana po završetku NATO bombarodvanja, u Ambasadi SRJ u Beču izdat jugoslovenski pasoš. Intercept je objavio fotografije pasoša, na kojima se vidi da u delu državljanstvo piše "Jugoslovensko".

Portal navodi da ja Austrijska nacionalna biblioteka 2015. godine dovršila mrežnu arhivu tekstova i fotografija vezanih za Handkeov rad i život, a da se na nejasnoj stranici o piščevim vezama sa Beogradom, nalazi bočna traka sa 16 umanjenih slika, uglavnom beogradskih znamenitosti. Do pre nekoliko dana, kada je Intercept počeo da radi istraživanje, postojale su i dve fotografije - naslovne i unutrašnje strane Handkeovog jugoslovenskog pasoša, tvrdi ovaj portal.

Dodaje da informacije o autorskim pravima nad sada nestalim fotografijama navode da su iz privatne kolekcije Hansa Vidriča. Kada je Intercept ranije ove nedelje kontaktirao Vidriča, on je objasnio da je Handke skoro deceniju unajmljivao vikendicu na njegovom imanju u Salcburgu.

Vidrič, koji se penzionisao kao dugogodišnji portparol muzičkog festivala u Salcburgu, rekao je da mu je Handke dao niz ličnih predmeta, uključujući rukopise i stare pasoše koje je on posle toga dao Nacionalnoj biblioteci. Vidrič je rekao da je jednom pitao Handkea za jugoslovenski pasoš, a pisac je odgovorio da ga je dobio jer je kao stranac morao da plaća višu cenu za hotele kada je putovao u Srbiju.

Intersept piše da je Vidrić u ponedeljak i utorak odgovarao na pitanja, da bi u sredu zatražio da Intercept ne objavi fotografije pasoša. Kad je portal u četvrtak ponovo proverio arhivu Nacionalne biblioteke, fotografije pasoša su obrisane.

Austrijsko ministarstvo istražuje navode

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije pokrenulo je proveru tog slučaja I da će ga detaljno istražiti, objavio je bečki dnevnik "Esterajh". Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo.

"Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo, potrebno je, pre uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvolu i dobiti odobrenje", objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje Esterajh, velika verovatnoća je da se to nije desilo.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner