Početna strana > Hronika > Poljska zatražila od MMF povećanje pomoći za 8 milijardi dolara
Hronika

Poljska zatražila od MMF povećanje pomoći za 8 milijardi dolara

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 23. decembar 2010.

VARŠAVA – Vlada Poljske se obratila Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) sa molbom da proširi odobrenu kreditnu liniju za osam milijardi dolara, na oko 29 milijardi.

U zvaničnom saopštenju fonda se navodi da je prvi zamenik direktora MMF DŽon Lipski podržao inicijativu poljske vlade, prenose svetske agencije.

MMF je u maju 2009. godine odobrio kredit od 20 milijardi dolara Poljskoj, koja je iskoristila takozvanu „fleksibilnu kreditnu liniju” dostupnu samo zemljama sa dobrim ekonomskim pokazateljima.

Karakteristično za ovu kreditnu liniju je to što nije ograničena visinom sredstava i ne predviđa specijalne uslove koje zemlja mora da ispuni.

Sredstva kredita odobrenog Poljskoj, bila su namenjena povećanju deviznih rezervi te zemlje i deponovana su u poljskoj centralnoj banci, ali je prioritetni cilj bio da se pojača poverenje investitora u poljsku ekonomiju.

Poljska je jedina članica Evropske unije koja je uspela da izbegne recesiju 2009. godine. Vlada u Varšavi je, međutim, prinuđena da se bori sa budžetskim deficitom, koji bi ove godine mogao da dostigne bezmalo osam odsto bruto domaćeg proizvoda.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner