Početna strana > Hronika > Poljska: Andžej Duda ponovo izabran za predsednika pobedivši sa tesnom razlikom aktuelnog gradonačelnika Varšave Rafala Tšaskovskog; Vučić čestitao Dudi
Hronika

Poljska: Andžej Duda ponovo izabran za predsednika pobedivši sa tesnom razlikom aktuelnog gradonačelnika Varšave Rafala Tšaskovskog; Vučić čestitao Dudi

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 13. jul 2020.

Andžej Duda je ponovo izabran za predsednika Poljske, nakon što je u drugom krugu tesnom razlikom pobedio protivkandidata, aktuelnog gradonačelnika Varšave Rafala Tšaskovskog.

Kako je objavila Državna izborna komisija, Duda je osvojio 51,2 odsto glasova izašlih birača, prenosi BBC.

Ovo su najneizvesniji rezultati predsedničkih izbora u Poljskoj od izlaska te zemlje iz komunizma 1989. godine.

Jedna od glavnih tema izborne kampanje bili su zategnuti odnosi Varšave sa Evropskom unijom.

Duda je konzervativni političar, udružen sa Vladom koju predvodi nacionalistička stranka "Pravo i pravda", dok je Tšaskovski liberalnih političkih shvatanja.

Pobedom aktuelnog predsednika države se očekuje nastavak kontroverzne reforme pravosuđa i nastavak protivljenja davanju prava pripadnicima LGBT zajednice, kao i legalizaciji abortusa.

Na konferenciji izborne komisije je rečeno da nisu sigurni kada će biti poznati konačni rezultati, jer još uvek nisu stigli glasovi sa svih biračkih mesta, ali, pošto je 99 % birališta podnelo izveštaje o rezultatima, promena konačnog ishoda predsedničkih izbora nije moguća.

Vučić čestitao Dudi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku Andžeju Dudi na ponovnom izboru za predsednika Poljske, u kojoj je naveo da je Srbija pouzdan partner Poljske i da će "dobre političke odnose pratiti još bolja ekonomska saradnja".

"Budite uvereni da će Srbija biti pouzdan partner Poljske. Nadam se da će naše dobre političke odnose pratiti još bolja ekonomska i svaka druga saradnja. Zato sam spreman da blisko sarađujemo, kako bismo ojačali međusobne veze i otvorili nova područja saradnje naših dveju zemalja", naveo je Vučić, prenosi njegov kabinet.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će Duda podržati evropski put Srbije i Zapadnog Balkan, u cilju "očuvanja mira i stabilnosti kao uslova za prosperitet ovog dela Evrope".

(N1, Beta, Bi-Bi-Si)